Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från "Homeland" till "Billions"

– Det är som att se George Foreman slåss mot Muhammad Ali.
Damian Lewis talar om tv-serien "Billions", som just nu gör succé världen över. En ekonomisk thriller där han spelar en multimiljardär som utkämpar en stenhård kamp mot en distriktsåklagare.

– Det är en serie som är fräck och vågad på ett positivt sätt, säger den 45-årige brittiske skådespelaren.

Egentligen sitter han på ett hotellrum i London för att tala om sin roll i den kommande John Le Carré-filmatiseringen "Our kind of traitor" (med svensk premiär i början av juni), där han spelar en ärlig och idealistisk anställd på MI6. Men när han berättar om hur han för den rollen träffade riktiga spioner, glider samtalet snabbt över på "Billions" och hur han gjorde sin research där.

– Jag träffade en rad hedgefond-killar, som blivit rika efter ekonomismällen 2008. De var oerhört noga med hur de uttryckte sig och vad de sade. Killen jag spelar i serien har en djurisk närvaro, det är som ett gladiatorspel som hela tiden snabbt eskalerar.

Lewis spelar Bobby Axelrod, en man som kommer från fattiga förhållanden och som genom smartness och hänsynslöshet blivit multimiljardär. Mot sig har han distriktsåklagaren Chuck Roades (Paul Giamatti), som till varje pris vill knäcka Axe, som han kallas.

– Jag blir mycket glad när jag hör att folk tycker om serien. Den är modig och den är underhållande på ett technicolor-sätt. Den är inte en noggrann studie av hur den ekonomiska krisen har påverkat en bonde ute på landet som tvingats inteckna sin gård så mycket det går, utan den är mera rakt på, och detta på ett underhållande sätt, säger Lewis.

– Tematiken finns där, en diskussion om regleringar och om det allmänna mot det privata. Och kampen mellan Axe och Roades är en kamp mellan nya pengar, som Axe har, och den privilegierade tillvaro som hans motståndare kommer från. Båda är ambitiösa och redo att göra vad som helst för att få vad de vill ha - och i längden leder der till att båda går över gränsen.

Han säger att det känns speciellt bra att göra ett ekonomiskt drama just nu, med tanke på diskussionen i England om ekonomi och om vad ett eventuellt utträde ur EU skulle medföra.

– Det vi har lärt oss efter 2008 är ju att Wall Street och Hongkong och alla liknande platser, det är ett enda stort kasino.

"Billions", där sex avsnitt nu finns tillgängliga på HBO Nordic, återkommer med en andra säsong. Då lär också Malin Åkerman, som spelar Axelrods hustru, vara med.

– Jag avgudar henne. Hon är fantastisk.

Under de senaste åren har vi sett Damian Lewis i flera andra tv-serier. Han spelade Henrik VIII i "Wolf Hall", och Brody, amerikanen som blivit omvänd till muslim, i de tre första säsongerna av "Homeland". Har han följt vad som hänt i serien sedan Brody dödades i slutet av säsong tre? Han skrattar.

– Det var en orättvis fråga. Låt mig säga att jag inte är helt uppdaterad där.