Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Hötorgshandlare till stjärnflorist i Gamla stan: "Vid snittblommorna föll jag pladask"

Det är tidig morgon och Gamla stan i Stockholm håller på att vakna.
Floristen Christoffer Broman förvandlar den smala gränden Kåkbrinken till en allt grönare plats.

De egna rötterna har Christoffer djupt rotade i Ryssa utanför Mora. Där tillbringar han gärna sin lediga tid i familjens släkthus och hämtar inspiration till sina hyllade butiker Christoffers blommor i Stockholm.

TV: Följ med in i när magiska butiken Christoffers blommor vaknar till liv:

Varje morgon packar Christoffer Broman ut ett 60-tal lådor med växter och arrangerar dem vackert framför sin lilla butik. Stamkunder på väg till sina arbeten skyndar förbi, morsar på Christoffer och får några snabba tips eller lägger en beställning i farten. Ett bageri i kvarteret vill ha grangirlanger runt alla sina fönster till första advent, en äldre herre i hatt och rock vill ha röda amaryllis till sitt lantställe, "precis som förra året" och två inredningsbutiker i Gamla stan vill ha sina buketter redan innan blomsterbutiken hunnit öppna. Christoffer snappar upp allt samtidigt som han fortsätter att skapa.

– Jag bygger miljöer och små skogar här i gränden som annars är ganska mörk, säger han. Det är ett väldigt bärande och jag tänker varje kväll att imorgon ska jag inte ta fram så mycket, men sedan är det lika roligt nästa morgon igen.

Dagarna börjar tidigt för Christoffer. Partihallarna öppnar redan klockan fyra på morgonen och strax därefter startar jakten på dagens fångst.

– Jag åker ner vid fem - halv sex. Pulsen stiger direkt när man kommer innanför dörrarna. Jag pratar inte med någon där, jag bara jagar. Jag klättrar upp på stegar, får för mig att det bästa gömmer sig högst upp, jag hoppar runt och kastar ner blommor på vagnarna. När vi kommer hem från partihallarna och får packa upp är det som julafton varje gång!

Den 19 kvadratmeter lilla butiken som varit både mjölkbutik och kondomeria innan den blev blomsterbutik är beroende av färska blommor varje dag då den inte har någon kyl. Just nu är favoriterna maffiga Anemoner från Italien, mörkt röda och dubbla Amaryllisar. Och grönt, inte bara Eukalyptus utan lite roligare gröna sorter. Av dem gör Christoffer och hans team magiska buketter.

– Buketter till jul känns roligare än julgrupp i korg, tycker Christoffer. De håller hela julen och därefter kan man kasta bort dem med gott samvete sedan.

De är lättare att tajma in också.

– Vill man att buketten slår ut precis till Kalle Anka då är det bara att köpa en bukett två dagar innan så slår den ut precis lagom till klockan tre.

Christoffer blandar in mycket grönt i sina buketter.

– Ta in en bit av naturen, blåbärsris från tomten eller grönt från skogen, och blanda med hyacinter i snitt. Jag tycker det är fint med mera naturliga buketter på vinterhalvåret.

Christoffer gör en låg bordsbukett i blått och grönt, med snitthyacinter som kommer att slå ut i aprikos.

– På sommaren är det ju fint med nätta buketter av vilda ängsblommor, men till jul får man gärna ta i lite tycker Christoffer.

Vill man göra det riktigt lyxigt och imponera på någon till julen visar Christoffer en maffig variant av julbukett med orkidéer i mörkt cerise och amaryllis i djupt burgundyrött.

– Den här blir dyr att köpa men står i tre veckor. Jag tar ju i nu för att imponera! Julen kan väl få vara lite svulstig? Hellre en sådan här än tio julgrupper tycker jag. Och den kommer att vara fin hela nyårshelgen också.

Christoffer har inte någon formell floristutbildning utan började sin bana som Hötorgshandlare.

– Jag hamnade i blomstersvängen av en slump. Jag var fjorton år och lite trött på skolan. Jag ville tjäna pengar för att kunna ut och resa.  

Han började jobba på Hötorget på helgerna som blombud och fick sedan avancera till att sälja krukväxter.

– När jag kom till snittblommorna föll jag pladask, både för dem och kommersen. Jag tyckte det var jättekul. Jag lärde mig allt där på plats.

Efter åtta år på Hötorget fick Christoffer erbjudande om att köpa den lilla butiken i Gamla stan.

– Det var jättenervöst. Men jag är så glad att jag gjorde det. Jag trodde kanske bara att jag skulle ha den i ett år eller så, och sedan sticka ut och resa...

Men nu är butiken en framgångssaga. Kunderna köar till butikerna och Christoffers blommor har blivit omåttligt populär på sociala medier. Både privatpersoner, företag och andra florister följer och inspireras av honom. Och beställarna av hans buketter är inte sällan fashionabla modehus.

– Det är jättekul att de gillar vad vi gör, säger Christoffer.

Men han ser sig ändå inte som någon blomsterkändis.

– Nej, jag tycker inte det. Det där med sociala medier började när vi öppnade butiken på Södermalm. En tjej som heter Amelia Widell tog en bild och tipsade om oss på sin blogg, sedan märkte jag att vårt lilla Instagramkonto med fem bilder fick fler och fler följare. Då började vi lägga upp fler och mera genomtänkta bilder och sedan har det bara exploderat. Nu har vi börjat skriva på engelska för att många av följarna finns utomlands.

Läs också: Kärleken tog Maria från Sollefteå till Sundsvall – förvandlade torp till drömboende i skogen

Det som så många tycker så mycket om är nog Christoffers blommors signum: De yviga buketterna.

– Vi jobbar med att det inte ska vara så perfekt, säger Christoffer. Vi följer blommornas form istället för att försöka styra och böja dem för mycket. Vi vill skapa en vild och luftig känsla och det behöver inte vara så symmetriskt.

 Och så går buketterna ofta i "pappriga toner" som Christoffer kallar det.

– Alltså det är lite så jag tycker att färgerna känns. Lite dova, nästan matta, och ofta i rosa toner.

Christoffer jobbar nästan jämt, oftast från tidig morgonen till sju på kvällen, alltid i butiken i Gamla stan.

– Däremot hinner jag inte stå i butiken på Söder också, det försökte jag till en början men det blev ohållbart. Men vi är ett otroligt bra gäng som jobbar, ett lag som har samma passion och brinner för samma sak.

För Plus-kunder och prenumeranter: 17 saker vi skäms för och helst gömmer när gäster kommer på besök: "Ingen vill ha de bilderna i huvudet"

Christoffers tips för vackra buketter:

Strunta i att lära dig de latinska namnen på blommorna men läs på och lär dig grunden till att binda buketter med spiraltekniken. Köp hem tulpaner och öva, öva, öva. När man kan den kan man börja leka och göra större buketter. Eller börja på sommaren, plocka ängsblommor och bind.

Ha en bra vasgarderob! Det är viktigt. Fel vas kan förstöra en vacker bukett. Samla på dig ett gäng på loppisar, i olika höjder och storlekar. En vas ska vara fin även tom, tycker jag. Blanda, jag har säkert 50 vaser i en jätteskön mix.

CHRISTOFFER BROMAN

Ålder: 43 år

Familj: Sambon bagaren Bedros. Mamma Annie, mammas sambo Tony. Brodern Daniel med hustrun Ylva och barnen Elina, Alice och Meja.

Bor: I Fruängen i Södra Stockholm.

Gör: Florist som äger och driver butikerna Christoffers Blommor i Gamla Stan och på Södermalm i Stockholm.

 Intressen: Att umgås med vänner och familj och färg, film och form.

Favortitfärg: Pappriga färger, Christoffers uttryck för dova färger som "känns som papper".

Favoritfilm: Moulin Rouge "Jo, jag säger det. Jag står för det! Jag gillar den epoken."

Favoritform: Skandinavisk form. Fast vi har en eklektisk mix hemma som jag älskar. En Musse Piggfigur intill vasen Pallo.

Instagramkonto: Christoffersblommor