Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Island till Sundsvall – de har varit bäst i Giffarna och Dragons

De kommer från en vulkanö i Atlanten och de lämnar alla, på ett eller annat sätt, avtryck – islänningarna i GIF Sundsvall och Sundsvall Dragons.
Så här långt är den minste den störste i Giffarna. Samtidigt är den störste den minste i Dragons.
Men rankinglistor kan alltid uppdateras, åtminstone den i GIF Sundsvall.
Kristinn Steindórsson har nyss anslutit och Rúnar Sigurjónsson har inte gjort bokslut.
Men i Dragons talar ingenting för att någon islänning någonsin ska ta kungakronan av Hlynur Baeringsson.

GIF Sundsvall

1) Ari Skúlason (2008–2013)

Värvades från BK Häcken inför den allsvenska säsongen 2008 och stannade i klubben nästan sex säsonger. Kom som vänsteryttermittfältare utrustad med en känslig vänsterfot, lämnade som central mittfältare med lagkaptensbindeln runt armen.

Hann under åren i GIF bli vänsterback i Lars Lagerbäcks isländska landslag.

Sköt 29 mål på 149 seriematcher för GIF innan han på sensommaren 2013 skrev på för danska Odense.

Hetlevrad profil. Kunde i ren ilska hoppa jämfota samtidigt som han skrek "helvetur, helvetur, helvetur".

I juni kan du med största sannolikhet se honom i tv när Island ska försöka välta större fotbollsnationer i EM i Frankrike.

2) Rúnar Sigurjónsson (2013–)

Skottkraft, drivkraft, arbetskraft ...

Kraftpaketet Sigurjónsson är mittfältaren med en djup verktygslåda som trotsar mekanikens gyllene regel – det du vinner i kraft förlorar du i väg.

Var GIF:s främste spelare i Allsvenskan 2015 och vann även ST-sportens betygsliga.

Läs mer: Han var bäst i GIF Sundsvall – vill avvakta kontraktsförlängning

Har under tiden i GIF gått från klarhet till klarhet och även representerat isländska landslaget även om det inte blev några minuter i själva EM-kvalet.

Vill naturligtvis till Frankrike.

3) Jón Gudni Fjóluson (2012–2015)

Debuterade som inbytt mittfältare (!) mot IFK Göteborg 2012, en match där GIF tappade 3–0 till 3–3. Med tiden blev nyförvärvet från belgiska Germinal Beershot ledande mittback i GIF Sundsvall.

Snabb, spänstig, stark och med fin vänsterfot. Har allt en skicklig allsvensk försvarsspelare ska ha och borde därmed ha lyst ännu starkare i GIF.

Skapade rubriker när han hade svårt att smälta bänkningen i derbyt mot Gefle i höstas.

Läs mer: Mittbacken kan lämna Sundsvall – kontraktet går ut

Valde efter säsongen att signera ett treårskontrakt med mästarna IFK Norrköping.

Läs mer: Mittbacken berättar om flytten från GIF Sundsvall

Hoppas som alla allsvenska islänningar på att ta en plats i Lars Lagerbäcks EM-trupp.

4) Hannes Sigurdsson (2008–2010)

Blev GIF-historiens dyraste värvning när han kom från Viking Stavanger för närmare sju miljoner kronor. Stor, stark och för all del skräckinjagande.

Avlossade under sina år i klubben den stora kanonen både en och annan gång, även om hans vackraste fullträff var en cykelspark borta mot Jönköping Södra.

Gjorde sina mål (26 fullträffar), men blev aldrig den investering som klubben hoppades på. Lämnade som bosman.

Läs mer: Tidigare GIF Sundsvall-bjässen har hittat ny klubb – blir spelande tränare

Blev strax efter jul klar för norska Egersund som spelande assisterande tränare i tredjedivisionen. Den klubb som förre Giffaren och lagkamraten Mattias Nylund lämnade i början av 2016.

5) Sverrir Gardarsson (2008)

Mittback och barndomskamrat med Hannes. Krånglade sig på något viss igenom den medicinska kontrollen, om det gjordes någon, men blev aldrig den förstärkning GIF behövde.

Stannade på 16 allsvenska framträdanden (ett inhopp). Återvände året därpå till FH Hafnarfjördur för att sedan vila helt från fotbollen efter flera hjärnskakningar. Återfanns i stället i den isländska högstadivisionen i handboll.

Hann med en comeback på fotbollsplanen 2011 med en Petr Cech-hjälm på huvudet.

Bubblare: Kristinn Steindórsson

Har ännu inte hunnit lämna några avtryck, men i samband med att GIF startade upp träningen i början av januari blev han uttagen till Lars Lagerbäcks landslagstrupp som i slutet av den här månaden reser till USA och Kalifornien.

Sundsvall Dragons

1) Hlynur Baeringsson (2010–)

Giganten och en av de största och viktigaste spelarna i Sundsvall Dragons historia. Pådrivare, motor och nyckelperson på alla sätt.

Kung under korgarna, men samtidigt en skicklig skytt när det krävs.

Spelade mest av alla i det Dragonsdopade isländska landslag som överraskande gick till EM i somras. Baeringsson fick med sig alla landsmän som representerat Dagons till EM; Sigurdarson, Steinarsson, Ermolinskij och Nathanaelsson.

Hlynur Baeringsson fick till och med fler minuter på parketten än ikonen Jon Stefansson och Hlynur tog fler returer i premiären mot Tyskland än Dirk Nowitzki. Bara en sån sak.

Kapten, kung och härförare i Dragons nu – och i framtiden.

Läs mer: Hlynur trivs mot Europas topplag.

2) Jakob Sigurdarson (2009–2015)

Den förste och den näst intill störste. När Sundsvall Dragons hade vunnit sitt första SM-guld mot vikingarna från Solna splittrades stora delar av laget. Som en första pusselbit i nybygget blickade Peter Öqvist mot – Island. Förste islänning in blev Jakob Sigurdarson och han satte verkligen prägel på Dragons under sina sex säsonger i klubben.

Oerhört målmedveten, noggrann och pricksäker. Iskall och stekhet samtidigt och när drakarna vann sitt andra guld våren 2011 var Sigurdarson den store hjälten. Norrköping skakar fortfarande på huvudet och undrar över hur man kunde missa det upplagda guldläget när Sigurdarson klev in, stal showen och fixade guldet. En av de stora profilerna i Dragons genom åren – nu nyckelspelare i Borås.

Läs mer: Mästerskytten vänder hem till Sporthallen.

3) Aegir Steinarsson (2013–2015)

Ett yrväder med blixtrande fart och oförutsägbar briljans. Lille Aegir bidrog verkligen till Dragons offensiv under sina säsonger i klubben. Och kunde dessutom jaga vettet ur nästan varje motståndarguard. Kom skadad och var under stora delar av tiden i Dragons och det bromsade tyvärr farten på den isländska Ferarrin. Fanns med i tankarna i Tommie Hanssons lagbygge även inför denna säsong, men det blev en returresa till ön där allting började. En återkomst till Island.

4) Pavel Ermolinskij (2011–2013)

Bollbegåvning med den lite ovanliga kombinationen av påbrå; en förälder från Ukraina, den andra från Island.

Spelskicklig och välväxt, men precis som lille Steinarsson lite för skadedrabbad för att verkligen få chans att visa sina kvaliteter. Kom till Dragons från KR Reykjavik, fortsatte till Norrköping och Dolphins och är nu tillbaka på vulkanön där han huserar tillsammans med bland andra Aegir Steinarsson.

5) Ragnar Nathanaelsson (2014–2015)

Den störste kom till Sundsvall som ett projekt, som en gigant och en oslipad diamant på samma gång. 218 centimeter isländsk urkarft i ett par stora skor.

Tommie Hansson & Co hade förhoppningar att få utveckla Nathanaelsson till något utöver det vanliga, men Ragnar vände hem till Island redan efter en säsong.

Han ändå bli en stor profil i stan tillsammans med sin lille vapendragare Aegir Steinarsson.

TV: Möt Sundsvalls störste idrottsman.