Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från konflikt till dialog vid Viforsen

Ljunganfiskarna och Älvräddarna har nu haft ett möte med Statkraft i Sollefteå.
– Syftet var att få till en dialog i stället för att vara motståndare, säger Leo Oras, Ljunganfiskarna.

Representanter från Sundsvalls kommun och Vattenregleringsföretagen fanns också på plats.

Bakgrunden till mötet var konflikten mellan Ljunganfiskarna och Älvräddarna å en a sidan, och Statkraft å andra sidan. Konflikten grundar sig i att Statkraft under en längre tid har brutit mot vattenregleringsavtalet vid Viforsens kraftverk i Ljungan, vilket upprör fiskarna i området. Ojämna vattenflöden har försämrat fisket.

I början av september polisanmälde Älvräddarna Statkraft för att ha brutit mot flera paragrafer i miljöbalken. En dryg vecka senare sänkte Statkraft vattnet i Ljungan – igen. Då beslutades det om ett möte.

– Det var ett viktigt möte. Vi kanske kan jobba ihop i stället, så att de kan reglera älven på ett miljövänligt sätt, säger Leo Oras.

På mötet gick man bland annat igenom fiskodling, regleringen av Ljungan och hur vattenkraft fungerar.

– Det mesta visste vi men en del var nytt. Det visade sig vara oerhört komplicerat att reglera en älv, säger Leo Oras.

Han är nöjd med mötet.

– De lyssnade verkligen. Det är bra att vi skapar en relation.

Nu ska Statkraft titta vidare på en del frågor. Bland annat hur företaget kan jämna ut korttidsregleringen av vattenflödet nedanför Viforsens kraftverk.

– Det är meningen att korttidsregleringen av vattenflödet inte ska märkas. Nu ska Statkraft titta på det och de verkar ha en ambition att inte sänka vattnet så mycket, säger Oras.

Annat man ska titta vidare på är om omplaceringen av fisk från nedströms Viforsen till Marmen ska fortsätta, och hur de många aktörerna kring Ljungan kan förbättra kontakten mellan varandra.