Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från krig till en framtid i Sverige

2007 flydde han ensam från krigets Palestina. I dag är Sulaiman Abualfita svensk medborgare, gift familjefar och studerar till sjuksköterska vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

I större delen av sitt liv har Sulamain Abualfita levt i skuggan av kriget. Krig och terror blev vardag för honom och alla andra barn som växte upp i Gaza, Palestina. Han har varit med om grymheter som är svåra att förstå.

– Det var mycket svårt att växa upp i ett land där det ständigt är krig. Gaza kändes som ett stort inhägnat fängelseområde, det var svårt att försöka leva ett normalt liv, beskriver han.

Sulamains far arbetade som lärare och hans mor var hemmafru. Han har två bröder och en syster och är själv näst äldst i syskonskaran.

Sulamain tyckte tidigt om att läsa och att lära sig saker och han började att som student läsa det vetenskapliga programmet. Intresset för politik och det som motsvarar socialdemokratins idéer fanns och finns där. Han kände dock att han inte hade någon framtid i sitt hemland, han ville mycket mer.

2007 bestämde han sig för att fly från Palestina. Han gav sig i väg ensam, och utan att berätta något för vänner eller anhöriga. Han lyckades ta sig till Egypten, fick hjälp genom Sinai och tog sig till norra Europa via Turkiet och Grekland. Han lärde känna vänner med samma mål och så småningom kom han till Stockholm. Han hade inga pengar och kunde inte ett ord svenska.

– Jag träffade en taxichaufför från Somalia, han hjälpte mig till en flyktingförläggning i Märsta. Jag var så glad och jag visste att allt skulle ordna sig, säger Sulamain.

21-årigen sökte asyl på grund av kriget mot Israel. Han skickades till ett boende i Gusum i Östergötland. Han började intensivt studera det svenska språket både inom SFI och på fritiden. På sin födelsedag 2009 träffade Sulamain sin blivande hustru Dina Al-dulaimi. Hon hade nyligen kommit från Irak. De två gifte sig året därpå och de flyttade till Norrköping. De fick permanent uppehållstillstånd. Sulamain fortsatte att plugga hårt. Han läste in gymnasiekompetensen, pluggade språk, etnicitet, familjebehandling och pedagogik.

– Jag kämpade på så mycket jag orkade och nu visste jag att vår lilla familj skulle ha en framtid tillsammans i Sverige, förklarade Sulamain.

Paret fick två barn. Den målmedvetne unge mannen blev 2014 antagen vid Mittuniversitetet i Sundsvall och fick en studentlägenhet i Nacksta. Där bor han nu under studietiden med hustrun och de båda pojkarna, 3 och 4 år, kvar i Norrköping. Familjens svenska medborgarskap blev klart förra året.

Sulamain pluggar till sjuksköterska och har gått en tolkutbildning. På fritiden försöker han att hinna idrotta så mycket som möjligt samt att lära sig allt om det svenska samhället. Han kan tänka sig att bli fritidspolitiker.

– Jag trivs bra i Sundsvall och i Norrköping men jag och min hustru kan bo var som helst i Sverige när jag blir klar med min utbildning. Det blir jobbet som får styra var vi hamnar, säger den 30-årige blivande sjuksköterskan.