Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från målkung till mållös – så ska Anton Lander vända trenden: "En mental uppgift"

På försäsongen var han målkung och Edmonton Oilers vann matcher.
Nu är laget sämst i NHL och Anton Lander mållös efter 25 omgångar.
I en stor intervju berättar han nu om den tunga starten, fansens besvikelse och knepen för att vända trenden.
– Jag har testat mycket ska du veta, säger han.

Annons

I en av de allra sista träningsmatcherna inför NHL-premiären stod Anton Lander för ett hattrick när Edmonton vann med 4–0 mot Arizona, och han fick precis som under hela försäsongen ett stort förtroende i power play.

Läs mer: Hattrick av Anton Lander i natt

För ST-sporten berättade han då om tankarna inför säsongen.

– De har sagt att jag slåss om en plats i power play och att de tror på mig. Det var lite den mentaliteten jag gick in med och det känns skönt att vi lyckats vinna många matcher på försäsongen, det är något vi som grupp behöver.

Läs mer: Nyckeln var att jag tränade med Timrå

25 omgångar in på NHL-säsongen är läget ett annat.

Edmonton Oilers går tungt och samtidigt har Anton Lander endast lyckats producera en assist på 24 matcher.

– Inför säsongen hade jag en bra känsla i kroppen. Vi hade spelat bra hockey och fått ordning på spelsystemet, sedan vet jag inte. Vi har spelat bra mot så kallade topplag, men inte riktigt presterat mot lagen runt omkring oss, säger han och fortsätter:

– På isen är det lite frustrerande tider nu. Det har inte gått som laget och jag själv velat. Det har funnits chanser, men pucken har inte velat studsa in. Därför har jag försökt fokusera på andra bitar som att vinna tekningar och sådant för att dra mitt strå till stacken på något sätt, säger Lander som vinner kring 55 procent av sina tekningar.

Centerns roll har förändrats under säsongens gång.

– I början spelade jag power play och i tredjekedjan. Sedan har jag helt enkelt inte förtjänat att vara kvar där. Jag har tappat rollen i power play och spelar i fjärdekedjan nu. Men jag tycker ändå att jag börjar hitta lite mer självförtroende på isen och vågar hålla i pucken lite längre, säger Timråprodukten.

Hur jobbar du för att försöka vända på det?

– Jag har testat mycket ska du veta. Man står och skjuter lite extra, tränar extra och försöker ändra lite rutiner. Jag har kortat av klubban ibland och testat det. Man försöker hitta olika lösningar, men just nu tror jag att det är en mental uppgift att tro på att jag kan skapa lägen och göra mål. Första målet blir inget läckert mål skulle jag tro, utan det gäller att ta sig in på mål och kriga där.

Tidigare säsonger har Lander pendlat mellan spel i AHL och NHL. Den här säsongen har han tillbringat med Edmonton i NHL på heltid.

– Visst är det skönare att ha varit på ett och samma ställe, men det är inget man kan ta för givet. Det gäller att prestera och hjälpa laget och försöka vinna matcher. Det är business, och ingen går säker. Det handlar om ett hårt jobb varje dag för att vara kvar här, säger han.

Tänker du mycket på det?

– Man försöker att inte tänka på vad som kan hända eller hur de tänker. Det är svårt att inte tänka på det, men man måste göra så.

Edmonton Oilers har i skrivande stund tagit 18 poäng på 25 matcher, vilket är sämst i NHL. Hockeyfansen i Edmonton längtar med andra ord efter segrar.

– Det är hockeytokigt här och de stöttar oss, men sedan finns det alltid grupper som tycker att vi är dåliga, och det förtjänar vi om man tittar på tabellen.

När ST-sporten når Lander är det morgonen efter en förlust. Laget har precis kommit hem från en lång roadtrip, och nu väntar tre hemmamatcher på kort tid.

Ett bra tillfälle för både Anton Lander och Edmonton att vända den negativa trenden.

– Vi måste börja spela bättre och framför allt vinna. Vi har spelat bra i en del matcher, men förlorat. Nu måste vi komma in i flowet och vinna några matcher i rad, säger centern.