Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från pizzerian till teatern

Den frilansande skådespelaren Jens Nilsson berättade i går om sin scendebut på en pizzeria för 12 år sedan. Då föddes början till En mans föreställning som han ständigt förändrar och kommer att spela på Sundsvall Teater i mars.

Annons

På scenen i Teater Västernorrlands 40-årsutställning i Kulturmagasinet kliver skådespelaren Jens Nilsson upp.

– Vet ni hur kineserna får sina namn? Man slänger en kastrull nerför en trappa. tjing, tjong, bjong, säger han.

– Den här kinasketchen var den första jag gjorde på en scen. Det var på en pizzeria i Mellansel när jag var 18 år.

Det var Jens Nilssons kompis Krister som tyckte han var rolig och ordnade framträdandet. Att han aldrig hade stått på en scen spelade ingen roll. Det skulle vara lite stand-up, sketcher och historier. Det som Jens hittade på och memorerade räckte i tio minuter. Sedan fick han improvisera och roa gästerna med sitt roliga kroppsspråk.

Han gillade det han gjorde och när han gick med i skolans Tre Kronor-klubbbn för att spela revy, så stod det klart för honom:

– Det här skulle jag kunna hålla på med. Jag sökte till Stockholms Elementära Scenskola, men det blev lite av en chock. Det jag kunde om skådisar var den som gjorde stand-up, Hasse & Tage och revy med Peter Flack, inte Tjechov eller Shakespeare, berättar Jens Nilsson.

På fredagarna fick eleverna göra vad de ville. Jens Nilsson visste inte vad han skulle uppträda med så han gick långsamt upp på scenen och lade sig ner. Han berättar och visar oss i publiken.

– Jag gjorde allting mycket långsamt, satte mig upp och klädde på mig. Det var min första pantomim. Jag sprang runt, fick på mig en slips och så fick jag hjärtinfarkt och dog.

Teaterläraren Tomas Neuman, som var hård med kommentarerna, sa " Det är ganska bra, ta det lugnt och utveckla det där".

– När jag åkte hem på lovet så såg jag Kubricks rymdfilm 2001 med den pampiga musiken Zarathustra. Då kom jag på att musiken passade perfekt till min pantomim. Då gjorde jag om det på skolan. Det var starten till att sätta ihop musik med olika situationer. Det blev En mans föreställning, säger Jens Nilsson.

Han spelar upp hela scenen med musik. Kastar sig akrobatiskt runt på scenen för att få på sig kläderna, tar en kisspaus och fortsätter. Publiken skrattar åt hans miner och rörelser. I fjol uppträdde han vid Lunds humorfestival med förställningen. I mars blir det sketcher, dikter, historier och sång med enmansshowaren i Sundsvall.