Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från sommarstuga till museiföremål

En av Sundsvalls sista spårvagnar har nu lämnat oss. Förhoppningsvis ska den bli ett museiföremål i Malmköping.

Annons

Spårvagnen har stått hemma hos Thord Berglund och Majlis Söderblom i Tunbyn. Det var Majlis pappa, John Söderblom, som köpte vagnen. Under flera år tjänade den som sommarstuga och i fönstret hänger fortfarande gamla, blommiga gardiner. Igår hämtades den av Jan Ståhl, för att fraktas till Malmköping och Svenska spårvägssällskapets museispårväg.

– Det är bra att den kan göra någon nytta, säger Thord Berglund samtidigt som han och Sven-Åke Dahlberg hjälper Jan att få upp spårvagnen på lastbilsflaket.

Vagnen hade en större tillbyggnad och Sven- Åke visar vart byggnaden stod. Den har dock rivits.

– Vi har städat upp här på gården, förklarar Thord Berglund.

Spårvagnen är en av de fyra släpvagnar som användes sommartid på Sundsvalls spårvägs AB innerstadslinje. De var i drift mellan 1912 och 1927. Släpen fanns fortfarande kvar 1949 men sedan såldes de för skrotning.

Vissa av dem hamnade dock ute i byarna och har fungerat som små ombonade sommarstugor.

Bredvid Thord och Majlis i Tunbyn bor Mats Berglund som också har en spårvagn i sin ägo. Han har rustat upp spårvagnen och byggt in den i huset. Den fungerar nu som kök och matrum.

Svenska spårvägssällskapets avdelning i Sundsvall är intresserade av att få veta mer om spårvagnarna som blev sommarstugor. De efterlyser nu bilder och annan information eller personer som vet något om dessa klenoder.