Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från sommarstuga till museiföremål

En av Sundsvalls sista spårvagnar har nu lämnat oss. Förhoppningsvis ska den bli ett museiföremål i Malmköping.

Spårvagnen har stått hemma hos Thord Berglund och Majlis Söderblom i Tunbyn. Det var Majlis pappa, John Söderblom, som köpte vagnen. Under flera år tjänade den som sommarstuga och i fönstret hänger fortfarande gamla, blommiga gardiner. Igår hämtades den av Jan Ståhl, för att fraktas till Malmköping och Svenska spårvägssällskapets museispårväg.

– Det är bra att den kan göra någon nytta, säger Thord Berglund samtidigt som han och Sven-Åke Dahlberg hjälper Jan att få upp spårvagnen på lastbilsflaket.

Vagnen hade en större tillbyggnad och Sven- Åke visar vart byggnaden stod. Den har dock rivits.

– Vi har städat upp här på gården, förklarar Thord Berglund.

Spårvagnen är en av de fyra släpvagnar som användes sommartid på Sundsvalls spårvägs AB innerstadslinje. De var i drift mellan 1912 och 1927. Släpen fanns fortfarande kvar 1949 men sedan såldes de för skrotning.

Vissa av dem hamnade dock ute i byarna och har fungerat som små ombonade sommarstugor.

Bredvid Thord och Majlis i Tunbyn bor Mats Berglund som också har en spårvagn i sin ägo. Han har rustat upp spårvagnen och byggt in den i huset. Den fungerar nu som kök och matrum.

Svenska spårvägssällskapets avdelning i Sundsvall är intresserade av att få veta mer om spårvagnarna som blev sommarstugor. De efterlyser nu bilder och annan information eller personer som vet något om dessa klenoder.