Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fransk musik med internationellt förankrat par

Dirigenten Joachim Gustafsson har ett speciellt perspektiv: han kan jämföra musiklivet i Sverige och Colombia.
Torsdag kväll framför han och sambon/sopranen Ann-Christine Larsson fransk och svensk musik med Nordiska Kammarorkestern i Tonhallen.

Fostrade i Sverige men med en stor del av sin yrkesverksamhet utomlands.

Så ser det ofta ut för elitmusiker. Ann-Christine Larsson gick musikhögskola och operahögskola i Stockholm men har senare varit bosatt i Tyskland. Joachim Gustafsson är violinist i grunden, utbildad i Göteborg och var konsertmästare på Göteborgsoperan till 2004. Sedan dess har han alltmer verkat som dirigent.

Båda gästade kammarorkestern vid en önskekonsert för två år sedan. Innan dess gjorde Joachim Gustafsson ett inhopp för den insjuknade Christian Lindberg vid den minnesvärda konserten med sopranen Measha Brüggergosman 2009.

Läs om Brüggergosmans konsert

– Och jag var i Sundsvall redan 1986, när Tonhallen invigdes, och sjöng som Jenny Lind-stipendiat, säger Ann-Christine Larsson.

I dag bor de utanför Linköping när de inte reser. Men Joachim Gustafsson har en fast punkt till: Bogotá i Colombia, där han bor några veckor om året som förste gästdirigent för Bogotá Philharmonic Orchestra, landets ledande symfoniorkester. Och där flödar det professionella musiklivet: under orkesterns paraply finns också en ungdomsorkester där musiker är fast anställda tills de fyller 25 år, en kör och en blåsorkester.

Colombias nationalorkester hör också hemma där. Och som exempel på musikintresset bland unga berättar Joachim Gustafsson om musikpersonligheten som reste runt till colleges och startade symfoniorkestrar bland studenterna - det blev hela 21.

– Folk tror mig knappt när jag berättar det. Här vill ingen satsa på musik för vi har så ont om pengar. Men i Colombia, där folk inte alls har det lika bra, där går det bra, säger Joachim Gustafsson.

Med Nordiska Kammarorkestern sjunger Ann-Christine Larsson Hector Berlioz enda sångcykel "Les nuits d´été", Sommarnätter.

– För att vara tillkomna 1841 känns de moderna. Jag har alltid tänkt att texterna handlar om döden, men nu har jag hört att de beskriver kärlekens olika stadier, från när den är ung, över mognaden och till att man förlorar den, säger hon.

Läs mer: Nordiska Kammarorkestern i fantasyns värld

På programmet står också musik av Francis Poulenc samt "Serenata per diotema" av Halmstadstonsättaren Tommie Haglund.

– Han skriver romantiskt och anstränger sig för att skapa melodik och harmonik. Det är väldigt lättillgänglig musik, säger Joachim Gustafsson

Konserten ges också i Luleå som en del av samarbetet Musik i Norr.