Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fränsta IK gör bred satsning på ensamkommande flyktingbarn

Idrotten är en av de bästa vägarna in i det svenska samhället. Det anser Selim Tahiraj och Peter Modén som varit högst delaktiga i den satsning som nu görs inom ramen för Fränsta IK.

Ungdomsfotbollen för en till synes tynande tillvaro i västra Medelpad, samtidigt som ett stort antal unga just nu flyttar in till kommunens asylboenden. En utveckling som har fått fäste inom Fränsta IK, där man nu gör en större satsning på att bistå med integration och framtidssäkrande insatser.

– Vi kommer att starta ett slags integrationslag, säger Selim Tahiraj, aktiv inom Fränsta IK.

Så långt hade dock inte tankarna hunnit gå när väl beslutet om att försöka fånga upp de ungdomar som finns på HVB-hem och asylboenden i kommunen.

– När vi började prata om det så var förhoppningen om att vi skulle få kanske 9-10 personer som vi kunde komplettera ungdomslaget med, säger Selim Tahiraj.

Det dröjde dock bara två dygn innan det stod klart att förhoppningarna var i underkant.

Listan var då uppe i 36 namn, och ursprungsplanen fick revideras på så sätt att ytterligare ett ungdomslag anmäldes till seriespel.

– Går allt som vi hoppas så kommer även de som ska träna laget, Jesper Gulliksson och Jordan Binns, att få jobb på Vitalia och då får de kontakt med de här ungdomarna i stort sett dygnet runt, säger Selim Tahiraj.

Samtidigt betonar Selim och klubbkollegan Peter Modén att fotbollen bara är ett första steg i arbetet med att aktivera och integrera ungdomarna i samhället.

– På sikt så kommer vi nog att försöka få med dem i aktiviteter som innebandy, badminton och skidor också, säger Peter Modén.

Men först ut är alltså fotbollen. En satsning som tar sin början i kväll då ett upptaktsmöte hålls i klubblokalen på Myggvallen.

– Kanske kan fler föreningar få idéer om att göra någonting liknande för att aktivera och integrera dem ensamkommande barnen, säger Selim Tahiraj.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ST:s nya app här, till Iphone eller till Android!