Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fred Johansson blir Odjuret på Göta Lejon

Fred Johansson fortsätter att spela monstret som blir en prins när Göta Lejon i Stockholm sätter upp "Skönheten och odjuret" nästa år. Just nu spelar han samma roll i Göteborgsoperans uppsättning av musikalen.

Det är en fantastiskt rolig roll där man går från att vara ett monster till att bli en prins. En både yttre och inre förvandling som handlar om kunna bortse från ytan och upptäcka den inre skönheten, säger Fred Johansson.
"Skönheten och odjuret" bygger på Disneys tecknade film som i sin tur utgår från den klassiska franska sagan om odjuret som förälskar sig i en ung vacker kvinna och till slut blir älskad tillbaka.
Det odjur jag gör på scenen är inte lika kramgott som hos Disney. Jag har stora horn i pannan och en flera meter lång päls tillverkad någonstans i sameland, så jag har nog vissa likheter med Roger Pontare.
Kostymer och dekor blir de samma i uppsättningen på Göta Lejon som förutom Fred Johansson ska spelas av en helt ny ensemble.
I Göteborgsoperans version, som hade premiär i Skövde den 4 mars, spelar Fred Johansson mot Annika Edstam i som rollen som Belle. På Göta Lejon tar Charlotte Perrelli över.
Vi har inte gjort något jobb tillsammans. Jag vet ju att hon sjunger väldigt bra så det är ett samarbete jag ser fram emot, säger Fred Johansson.
Hans senaste musikalroll i Sverige var som filmproducenten Louis B Meyer i Garbo-musikalen på Oscarsteatern där Gunilla Backman spelade titelrollen. Liksom hon är Fred Johansson mer känd för en brittisk publik än här hemma i Sverige. Gunilla Backman såg ju visserligen till att ändra på den saken i och med hennes succé som Donna i "Mamma Mia" på Cirkus.
I England har Fred Johansson med framgång spelat Pontius Pilatus i både musikalen och en nyinspelning av filmen "Jesus Christ Superstar". Han har också gjort rollerna som prästen Frollo i "Notre Dame de Paris" och polisen Javert i "Les Miserables". Hans musikalkarriär startade 1994 i "Fame" på China i Stockholm och han spelade också i "Cyrano" på Oscars innan han flyttade till London.
Nu ska vi göra en turné med "Skönheten och Odjuret" i Västsverige som vi avslutar på Göteborgsoperan under försommaren. I höst ska jag vara pappaledig tillsammans med min lilla dotter medan min fru åker ut på turné. I november börjar vi repetera på Göta Lejon.
Fred Johansson är gift med den brittiska sångerskan Hazel Fernandes som han har uppträtt tillsammans med i Robert Wells "Rhapsody in Rock". I början av 90-talet hade han ett musikaliskt samarbete med Anders Glennmark som resulterade i låten "Smile" som blev en hit. (PM)