Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fred Taikon minns somrarna i Sundsvall

Fred Taikon minns de årliga resorna till Sundsvall när den stora familjen slog upp sitt läger i Hagaområdet.
Han ser sig också om på det som kallades Stenkrossplanen vid Selångersån.
– Här satte vi upp tivolit varje sommar, berättar han.

Annons

Familjen Taikon bestod av sju bröder, deras fruar och barn. Familjerna bidrog med spådamer, så kallade sibyllor, till tivolit. Pilkastningen, ringkastningen och skyttebanan sköttes också av dem.

Men fram för allt var Fred Taikons pappa och hans bröder skickliga hantverkare.

– Jag var bara några år gammal men jag har tydliga minnen från Sundsvall. Om vintrarna bodde vi i Tantolunden i Stockholm. Där fanns det många barn att leka med och det var aldrig tråkigt. Varje vår reste vi sedan iväg i jakten på jobb. Många tror att zigenarna var arbetsskygga eftersom man aldrig såg dem vid fabrikerna men min pappa och hans bröder jobbade hårt med förtenningen åt restauranger, militären och privatpersoner.

Fred Taikon berättar att när sällskapet stannade i Sundsvall brukade lägret slås upp hos en markägare som hette Nordström ungefär där radiohuset i Haga ligger i dag. Platsen kallades också Nordströms hage.

– Vi var nio syskon och pappa hade en stor husvagn. Min yngsta syster Ragnhild, som vi senare kallade för Pippi, föddes 1950 på Sundsvalls sjukhus, berättar han.

Familjen Taikon och många andra romer livnärde sig också på hästhandel och när den marknaden var uttömd började de handla med bilar.

Fred Taikon föddes första maj 1945. Han döptes på fredsdagen och därför fick han namnet Fred. Familjen tillhör kelderáš-gruppen, vilket innebär att de är så kallade svenska romer. Fred är kusin med de kända kulturpersonligheterna och samhällsdebattörerna Rosa och Katarina Taikon.

Fred Taikons familj har varit bofasta sedan 1945 då de flyttade in i ett stort hus i Tantolunden i Stockholm och det traditionella romska livet levdes under somrar och lov. J Dimitri Taikon, Fred Taikons farfar, kämpade hårt för att romska barn skulle få tillgång fasta bostäder och skolundervisning. Själv tillhör han den första generationen som gick i skolan regelbundet.

Rosa Taikon har berättat att första gången barnen var välkomna till en skola var just i Sundsvall när deras föräldrar hade tagit på sig stora uppdrag på Knaust hotell där det behövdes nya kopparkärl och på regementet som hade beställt nya plåtkantiner.

Familjen Taikon har envist fortsatt med att bekämpa fördomarna mot sitt folk. När Sverige blev det modernaste landet i världen bodde fortfarande de romska familjerna i tältläger. I det nya samhället försvann också den ena näringen efter den andra. Plåtslageriet och förtenningen av kopparkastruller behövdes inte längre när allt skulle köpas nytt och var tillverkat av aluminium eller rostfritt stål.

Och familjen Taikons kamp har förts på två fronter. Dels handlade den om grannar som protesterade när romer bosatte sig i närheten, dels om svårigheter att få arbete och om barn som blev slagna och retade i skolan. Den andra sidan var kampen inom det romska samhället där barn giftes bort och inte skickades till skolan.

Romernas rotlösa liv har ibland skildrats med romantiska förtecken, där det vilda, färgstarka, festerna och flyttandet har lyfts fram som något okuvat och spännande.

– Men det var inte alls romantiskt. Det var ett väldigt hårt liv. Det var kallt att bo i tält på vintrarna. Något bättre var det för dem som hade husvagnar. Det var ofta lerigt då det regnade och sängkläderna var ofta blöta eller fuktiga, berättar Fred.

I dag betraktas han som en auktoritet bland romerna i Sverige. Han är politiskt engagerad och arbetar för tidningen och föreningen É Romani Glinda.

Redan i 15-årsåldern träffade Fred Taikon sin svenska fru Maja-Lena Taikon.

– Vi träffades på skolan och på ungdomsgården i Hökmossen. När jag var 17 flyttade jag hem till min blivande svärmor. I dag har vi två döttrar och två barnbarn, berättar hon.

Under besöket i Sundsvall bjuder Fred upp Maja-Lena till en svängom på Stenkrossplan.

– Jag vill minnas att det fanns en dansbana här också, säger han.