Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik Lindahl: Att ana framtiden genom hålen på en innebandyboll

Det går upp, det går ner, det går hit, det går dit och så går det runt en liten bit.

Och plötsligt så är man i princip tillbaka där allting började.

På ruta ett.

Ett lokalt exempel på den vinkelvolten hittar du som bor i Sundsvall i en sporthall nära dig.

För du behöver varken stjärnkikare, spåkula, en skäggig dam eller något annat mumbojumbo-hjälpmedel för att ana hur den närmaste framtiden kommer att se ut bortom sargen.

Visst, en hålad boll kan studsa högt och till och med börja studsa rätt. Men trots att det droppar in titt som tätt från Sporthallstaket, så undrar jag om det rätta flytet infinner sig.

Granlo BK ligger skrynkligt till i tabellen.

Så pass skrynkligt att det krävs mer än ett orangeglödgat strykjärn för att räta ut tillvaron.

Att segrarna är få, formen svag, laget ungt, skadorna på nyckelspelare många gör att listan över de ingredienser som ger en avstigningskandidat i stort sett är komplett om vi dessutom lägger till den självklara punkten; en ansträngd ekonomi.

Nu är inte GBK särskilt unikt.

För det är en svår konst det här med att på ett nyktert sätt bli en etablerad elitklubb med frisk verksamhet som fungerar både på kort och lång sikt.

I en stad som Sundsvall av i dag verkar det nästan omöjligt.

Där pengar, publik, power, engagemang, och sponsorer helt enkelt inte räcker till. I alla fall inte här och nu med rådande klimat.

I ämnet herrinnebandy betyder ruta ett division I – serie nummer tre i innebandyriket Sveriges rangordning.

Och där har vi som bekant varit förr.

Innan GBK gjorde sin resa genom seriesystemet hade vi ett mindre medelpadskt inferno med flera klubbar i samma serie som bytte spelare med varandra i jakten på att bli bäst i stan.

Om det är där vi hamnar får tiden utvisa, däremot kommer Granlo eller någon annan klubb förr eller senare hitta vägen tillbaka till eliten vad det lider.

För mycket har en tendens att gå i cykler även i idrottslivet.

Det går upp, det går ner, det går hit, det går dit och så går det runt en liten bit …

… innan nya krafter är samlade, nya idéer kläckta och ett nytt medryckande drag har uppstått.

Men det är ändå en klen tröst. För du vet aldrig hur vid en cykels omloppsbana kan vara, eller om och när den väl brister.

Selånger Bandy ramlade ur högsta serien efter 26 raka säsonger 1994/95 och har sedan dess inte lyckats hitta en väg tillbaka, bara för att ta ett exempel inom det här landskapets gränser.

Toppen

När det här skrivs toppar Timrå IK den allsvenska hockeytabellen och Jonathan Dahlén har sedan några dagar tillbaka deklarerat att han blir kvar. Wow.

Botten

Om det går bra för Söråkers bandyherrar, går det tyngre för Söråkers bandydamer. Inte en ynka pinne inför lördagens möte mot Villa-Lidköping. Huga.