Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik Lindahl: Så bör framtidens GIF Sundsvall byggas

Den allsvenska säsongen 2016 är över.

En säsong som har innehållit det mesta.

En rivstart med Rúnar Sigurjónsson som någon slags turbo vilket innebar en rad trepoängare och serieledning efter fem omgångar.

En sommar som innebar försäljningar av nämnde urkraften Sigurjónsson, fartvinden Dibba och listige Hasani med en svår poängtorka som följd.

En höst som innebar att Roger Franzén fick lämna, att Joel Cedergren blev big boss, att Peter Wilson slog igenom och till slut ett nytt allsvensktkontrakt för GIF Sundsvall.

Vad har jag missat?

Mycket.

Derbysegern och överkörningen av Östersund, derbyförlusten och förnedringen i Östersund. Två konstmål av Sonko Sundberg där den där pytsen hemma mot jämtarna bara är något man i vanliga fall ser på internationell tv.

En forsande Eric Larsson längs högerkanten, en Tommy Naurin som växte efter Anton Wedes vådaskott på Olympia, en Marcus Danielson som svarat för tryggt och säkert mittbacksspel och inte minst en allsvensk startelva som innehöll hela fyra egna produkter.

FYRA.

Olsson, Wilson, Granat och Morsay.

Borta mot Gefle gick det dessutom att lägga till det gamla proffset Ålander, som kom till GIF som ungdomsspelare från grannen IFK Timrå.

Det är mig veterligen något slags klubbrekord och det kommer att vara vägen som GIF Sundsvall måste gå när alla försäljningsmiljoner går till att täcka upp driften och gamla surdegar som poppat upp som ovälkomna tjälskott i konstgräsmattan.

Egna produkter, spelare från lägre divisioner, lån och Bosmanspelare, det är där GIF måste vara framgångsrika när det handlar om rekrytering.

Scoutingverksamheten liksom en den egna verksamhetens betydelse bara växer och lär fortsätta att växa.

Tiden för rena värvningar är mer eller mindre över. Det är investeringar förknippade med för stor risk och för stora pengar som i förlängningen kan kosta på tok för mycket.

Hagblom har ett styvt jobb framför sig.

Truppen som avslutade 2016 är inte lika vass och bred som truppen som inledde 2016.

Borta mot AIK i den allsvenska premiären i april såg startelvan ut påföljande sätt:

Naurin – Larsson, Danielson, Tranberg, Olsson – Sellin, Sigurjónsson, Gerson, Steindórsson – Dibba, Silva.

Hemma mot Djurgården i den sista omgången såg den ut så här:

Naurin – Larsson, Danielson, Sonko Sundberg, Olsson – Morsay, Suljevic, Granat, Steindórsson – Wilson, Silva.

Det är en viss skillnad. Lägg dessutom till att Eklund återvänder till Dalarna, att Stefan Ålander slutar och att Sonko Sundberg är AIK:s spelare.

Vidare har jag svårt att tro att sommarförvärven Joel Enarsson och Mauricio Albornoz vill och kommer att göra några fler matcher för GIF Sundsvall.

Som sagt, Hagblom har ett styvt jobb framför sig, men samtidigt verkar han vara motiverad och se möjligheter.

Islänningen Kristinn Freyr Sigurdsson är på ingång, talangen Peter Wilson är nära en förlängning och huvudtränaren Joel Cedergren likaså.

Men det räcker inte.

Fler spelare behöver hämtas in. En mittback som går rakt in i laget och som heter antingen Sonko Sundberg eller någonting annat.

En yttermittfältare, en central mittfältare och en toppforward.

Och var hittar man dem?

Återigen; antingen längre ner i seriesystemet, eller på låneavdelningen, eller bland Nordens alla Bosmanspelare.

Som på Island, eller i Norge.

Nämnde Sigurdsson besökte klubben nu i helgen och är ett troligt nyförvärv, uppgifter säger att ex-giffaren David Myrestam kommer gästa Sundsvall under november.

Vi får se.

Men bygget som ska göras är mer omfattande än att slå ihop ett par bräder med tolvtumsspik, så ett stort lycka till är på sin plats.

Precis som ett lika stort grattis till det allsvenska kontraktet 2017.

Till sist: Matchen mot Djurgården vill de flesta som var på Norrporten Arena med en GIF-halsuk runt halsen glömma. Men jag lovar att det känns betydligt tyngre i Gävle.

Under söndagen upphävdes en allsvensk naturlag – efter tolv raka säsonger i högsta serien spelar Gefle IF i Superettan 2017.

Läs mer: Här är säsongens sista betyg – ingen rolig GIF-läsning

Läs mer: Sonko Sundberg om tiden i GIF: "Jag har fått ut det jag hoppades på"

Se även: Snabbtyck med Lindahl och Lidén: "Tråkig avslutning"

Se även: GIF:s potentiella nyförvärv om besöket i Sundsvall: "Har fått ett kontraktserbjudande"

Se även: GIF-profilerna tog farväl – hör deras egna ord efter sista matchen