Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik Söderberg: Sundsvallsbron är och förblir en snackis

Nyhetsartiklarna tog inte slut i och med att Sundsvallsbron öppnades för ett år sedan.
2015 har handlat om rost i brostöden, ett betongblock som krossade en bil och en felande kantbalk.
Sundsvallsbron är och förblir en stor snackis.

Annons

Det har gått ett år sedan den kungliga invigningen av Sundsvallsbron i hamnen och bilarna började rulla.

Fram till dess hade det varit ett stort fokus under många års byggande och det kröntes med en rejäl invigningsfest; men rapporteringen tog inte slut där. Sundsvallsbron har stått i centrum även under 2015.

En stor del har handlat om fel.

Det började i mars med rost i brostöden på grund av en aggressiv bakterie. Ett chockbesked och en aning pinsam historia för Trafikverket. Först nu finns en lösning i sikte, men det blir en ekonomisk smäll på mellan 15 och 20 miljoner när stålsponten ska skyddas av elektrisk spänning.

I augusti kom nästa. Ett betongblock vid norra brofästet släppte oförklarligt och krossade en parkerad bil. Tack och lov satt ingen i bilen vid tillfället. Det visade sig att upphängningen var för klen och för få bultar skulle bära det 30 ton tunga betongblocket.

Men det tog inte slut där. Hela kantbalken i norra körfältet måste målas om och en bättre skyddsanordning ska monteras.

Parallellt med detta har vi berättat om att stålkonstruktionen gör vägbanan glashal, om hur folk smiter från broavgifterna och transportstyrelsens jakt på att få in pengar från utländska fordon.

Men också att stora delar av lastbilstrafiken och semestertrafiken numer väljer att ta bron i stället för vägen genom Sundsvall. En stor anledning till att bron en gång byggdes var att förbättra stadsluften och nu visar rapporter från miljökontoret att den är en miljövinst.

Det är många som har åsikter om Sundsvallsbron och det räcker med att gå igenom kommentarerna efter olika artiklar. Många är fortfarande besvikna på att det kostar pengar, andra menar att grundläggningen är felaktigt utförd, många Sundsvallsbor tycker den är vacker och andra ser värdet att smidigt ta sig förbi stan.

Ständigt denna bro.

Frågan är vad som händer 2016? Vi följer utvecklingen med spänning.