Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik Westerlund: "Ni borde skämmas ögonen ur er"

Var i Sverige använder man mest elektricitet, var vore det mest lämpat att anlägga vindkraft och var planeras den faktiska utbyggnaden av vindkraften? En bild med tre kartor som ger svar på de frågorna sprids då och då på Facebook.

Annons

Den kritiskt sinnade blir snabbt misstänksam. På kartan över var elektriciteten används märks intet av storkonsumenter som LKAB och Boliden, och Lögdeå förbrukar lika mycket som Sundsvall. På kartan över den planerade vindkraften återfinns 100 procent av alla verk i Norrlands inland och fjällvärld. Inte ett enda på Öland, inte ett enda på västkusten, inte ett enda i hela Småland. Dessutom saknar kartan källor och de symboler som används förklaras aldrig.

Framför allt verkar det märkligt att all elektricitet används av kust- och stadsbor medan all vindkraft planeras till perifera områden som dessutom funnits minst lämpliga för ändamålet. När jag efterforskar den person som postat kartan berättar han att han fått den av ”en kompis” som ska ha fått den av ”en kille i Hackås”.

Ändå har nästan 5 000 personer delat bilden vidare. Det beror på att kartorna, hur påhittade och tillrättalagda de än må vara, spelar in i ett narrativ som många tycker är verkligt: Norrlandslänen dräneras för att skapa inkomster i resten av riket. En bild som bekräftar det vi redan tycker oss veta och känna till, uppfattas automatiskt som sann hur dubiöst den än presenteras.

I bästa fall är idén bakom att skapa sådana här lögner satir eller bara en milt illvillig längtan efter att få roa sig själv på lättlurades människors bekostnad. I värsta fall är syftet att skapa konflikter mellan människor från olika bakgrunder. Det kan vara mellan infödda och invandrare eller, som i fallet med kartorna, mellan stad och land, mellan norr och söder, mellan centrum och periferi. Varken lustigkurren eller den ondskefulle ränksmidaren kan vi göra särskilt mycket åt, så jag låter dem hållas.

Inte heller har jag särskilt stort hopp om dem som kommenterar dylikt när det sprids. De får ju sina åsikter bekräftade och även om någon bevisar att källan är falsk kan de brista ut i ett ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” och ja, det är ett exempel från verkligheten.

Ni som delar sådana här anmärkningsvärda historier, ni borde däremot skämmas ögonen ur er. Ni göder upphovsmännen och uppmuntrar dem att dikta mer. Ni underblåser verkliga och inbillade konflikter mellan människor. Och ni upprör folk helt i onödan. Allt för att ni inte stannade upp och tänkte efter innan ni tryckte på ”dela”.

Fundera på vem avsändaren är och om hen är att lita på. Leta efter källor som går att följa bakåt och bekräfta. Och var som mest källkritisk när något bekräftar dina egna fördomar.