Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrika från Sundsvall har cyklat till Kina

Den 8 mars rullade Fredrika Ek ut ur Sundsvall på sin cykel. Sedan dess har hon trampat sig genom Europa och Centralasien och nu befinner hon sig i Kina.
– När jag ser folks reaktioner när de inser att jag kommit till deras lilla by på cykel påminns man om att det är en minst sagt märklig sak jag gjort, säger hon.

Fredrika Ek från Sundsvall är sedan mars ute på ett jorden runt-äventyr på cykel.

När vi kommer i kontakt med henne har hon cyklat över 14 000 km till Kina och kan svara på våra frågor via e-post.

Var befinner du dig nu?

– Jag har precis tagit mig upp på den tibetanska högplatån och kommer spendera den närmsta tiden på runt 4 000-4 500 meter över havet. Här är nätterna lika kalla som dagarna är vackra och det finns ingen civilisation att tala om. Med undantag för de nomader jag träffar på, och de enstaka små byar jag passerar, är det som att ha hela världen för sig själv här uppe.

Vilket land har varit bäst än så länge?

– Varje land har sina egna fina sidor och jag minns dem alla på olika sätt. Turkiet kommer spontant upp som en favorit. Vad gäller mötet med människor är Iran och Uzbekistan i absoluta topp. Cykel-mässigt går ingenting upp mot Pamir-bergen i Tadzjikistan. Jag är ännu bara halvvägs igenom, men även Kina har varit en grym upplevelse.

Har du varit rädd någon gång?

– Absolut. Hade jag aldrig känt rädsla hade jag nog inte tagit mig såhär långt. Den hjälper mig ofta att fatta rätt beslut.

Vad har du blivit mest överraskad över?

– Den enorma gästvänlighet jag blivit mött av så snart jag lämnat Europa. Och vilka fantastiska band man kan knyta till människor, utan att ens ha ett språk gemensamt.

Vad saknar du mest med Sverige?

– Min familj och mina vänner. Och ibland att saker som el och rinnande vatten som bara fungerar.

Hur har det varit att cykla så långt som du gjort?

– Visst att jag lagt på mig lite benmuskler, men den största förändringen är helt klart den mentala. Jag har en helt annan tilltro till min egen förmåga nu än för ett halvår sedan.

Vad längtar du efter just nu?

– Jag är precis där jag vill vara just nu. Eller det är klart, en dusch hade inte suttit helt fel.