Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias från misshandel efter svampförgiftning

Flickorna blandade tabletter och mögliga svampar i mammans mat och hoppades att hon skulle bli så trött att hon inte orkade slå dem.
Nu konstaterar tingsrätten att tonåringarna inte begått något brott.

I förhör har 19-åringen berättat att hon och systrarna ofta misshandlades av sin mamma. De tvingades de lägga sig på mage på golvet med armarna på ryggen, sen blev de slagna i flera timmar.

Tonåringen har också berättat om en hård vardag, på nätterna bar hon ut tidningar i mammans ställe, på dagarna gick hon i skolan, på eftermiddagen hämtade hon de yngsta barnen från dagis och på kvällarna hjälpte hon till i hemmet.

Till sist blev misshandeln för mycket, för att slippa undan slagen blandade två av döttrarna mediciner och mögliga svampar i mammans mat. Tanken var att hon skulle bli så trött att hon inte orkade slå dem. Men flickorna har berättat att mamman aldrig blev särskilt dålig.

När mamman fick veta vad döttrarna gjort polisanmäldes den nu 19-åriga flickan. Kvinnan uppgav att hon drabbats av yrsel, illamående och diarréer och därför inte kunnat jobba. Hon yrkade att dottern skulle betala 157 200 kronor i skadestånd för kränkning, utebliven inkomst, sveda och värk.

19-åringen har nekat till att själv ha blandat svamp i mammans mat, men sagt att hon varit med när en yngre syster gjort det. Tonåringen har också erkänt att hon blandat vad hon trodde var sömntabletter i mammans mat vid tre tillfällen. Till skillnad från mamman tycker hon inte att vare sig svampen eller tabletterna gav några effekter i form av sjukdomar.

På fredagen kom domen mot flickan. Tingsrätten slår visserligen fast att två av döttrarna vid minst tre tillfällen blandat ner mediciner och vid två tillfällen lagt mögliga svampar i kvinnans mat. Men domstolen anser inte att åklagaren har kunnat bevisa att tonåringen förgiftat sin mamma och åtalet om misshandel ogillas. Även skadeståndsåtalan ogillas.

Våren 2009 rymde den nu 19-åriga flickan hemifrån, hon bor nu i ett familjehem som fungerar bra. Mamman lever själv med flera barn på en mindre ort i Sundsvalls kommun.