Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida Selander återvände till lugnet och rötterna

För två år sedan lämnade hon Umeå för släktgården i Höga Kusten-pärlan Salom.
Nu släpper Frida Selander sin nya soloskiva och hon menar att lugnet i vackra Salom har påverkat musikskapandet.
– De här landskapen går in i systemet, säger Frida och blickar ut från köksfönstret.

Annons

Höstsolen skiner in genom köksfönstret. På bordet ligger ett påbörjat pussel och på träsoffan sitter en glad och ostressad Frida Selander, som tycks ha funnit harmonin i lilla Salom, nära Torrom i Norabygden.

– Vad kul att ni kunde komma på besök. Vill ni ha kaffe? Det är ju inte så ofta journalister hälsar på mig här ute, säger Selander.

Bakom träsoffan står en gammal orgel och en vinylspelare. Längst fram i skivbacken finns en skiva av den amerikanska sångerskan Nina Simone. Plötsligt dyker Fridas flickvän Eva upp med munkar till kaffet.

– Vi bor både i Stockholm och i Salom, kan man säga. Det blir en hel del åkande, men det är så vi vill ha det.

Även om Frida inte har bott i Salom tidigare kan man säga att hon nu har hittat hem, med tanke på att gården funnits i hennes pappas släkt i generationer.

– Jag har flyttat tillbaka till mina rötter. Jag har alltid varit i Salom på somrarna under uppväxten, men i vuxen ålder har jag bara varit här i vissa perioder. Jag har ändå alltid känt att det är något här i Salom som är väldigt speciellt för mig.

Frida är egentligen uppväxt i Holmsund och flyttade till Umeå vid 20 års ålder. Där bodde hon fram till för två år sedan, då flyttlasset gick till Salom.

– Jag kom till en punkt i livet då jag började vända på massa stenar och ifrågasatte saker. Plötsligt kände jag i hela kroppen att jag ville bo i Salom.

Att vara bosatt i en liten by i Höga Kusten och samtidigt vara en professionell musiker är inget problem, menar Frida Selander.

– Jag funderade mycket över hur det skulle fungera med att hålla på med musik och samtidigt bo i Salom, framför allt eftersom mitt band finns i Umeå. Men det funkar verkligen bra att bo här. Jag har bil och det finns ju även tåg och bussar. Allt ordnar sig.

Sedan 2001 har Selander bland annat gett ut åtta soloskivor, gjort musik åt en teateruppsättning om författaren Sara Lidman och spelat gitarr i Refused-trummisen David Sandströms band. I skrivande stund är hon aktuell med nya soloalbumet "I hear sunshine" och influenser av Neil Young, Nina Simone och PJ Harvey är tämligen uppenbara.

Själv beskriver hon musiken som "gubbqueer", i och med att hon har ena foten i gubbrocken och den andra i en feministisk värld.

– "I hear sunshine" är en ljus skiva. Den är bräcklig och stark på samma gång. Mycket har jag skrivit i Salom och jag tror att mitt musicerande påverkats mycket av att bo här. Att sitta i stillhet och se ut över åkern, skogen och berget är speciellt. Man blir uppmärksam om små saker i livet.

I samband med skivsläppet blir det turné. Tio spelningar är inbokade i nuläget, i allt från Hemavan och Luleå till Stockholm, Göteborg och Malmö. Den 31 oktober gästas Mariebergsgården i Nyhamn.

– Det ska bli väldigt kul, då det är så nära Salom. Jag gjorde en spelning där i somras och publiken var helt fantastisk då. Efter Nyhamn åker jag och bandet mot alla riktningar och det ska bli kul att få möta publiken med den nya skivan.