Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fridolin (MP) rasande över Engelska skolans miljonbidrag från staten: "Heligt förbannad"

Friskolan Engelska skolan går med 152 miljoner kronor i vinst, medan elevernas studieresultat är i toppklass. Skolan får också 20 miljoner kronor extra i läxhjälp. Nu rasar Gustav Fridolin (MP) över detta i en intervju med Aftonbladet.

Det går bra ekonomiskt för Engelska skolan – för helåret 2016/2017 landade vinsten efter skatt på 152 miljoner kronor. Drygt 45 miljoner kronor delades ut till aktieägarna. Samtidigt får skolan 20 miljoner kronor extra i läxhjälpsbidrag, skriver Aftonbladet. Något som utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) reagerar starkt över.

– Jag blir heligt förbannad. Inte på att eleverna på Engelska skolan får läxhjälp. Men jag blir förbannad på att man tar emot de här pengarna, och samtidigt plockar ut flera miljoner kronor i vinst till aktieägarna, säger han till Aftonbladet.

Fridolin vill även förändra nuvarande regelverk genom ny lagstiftning.

– Vi vill ha regler som gör att man inte ska kunna vara i skolverksamhet för att plocka ut pengar från verksamheten. Vi vill kunna garantera att de skattepengar som man lägger in i en skola, oavsett om de kommer från staten eller kommunen, faktiskt går till eleverna, säger han.

För Plus-kunder: Trots stora vinster – Engelska skolan får mer bidrag än kommunala skolor: ”Söker det vi får”

Engelska skolan finns bland annat i Sundsvall. Rektor Pascal Brisson har för Sundsvalls Tidning besvarat kritiken från Gustav Fridolin. I en kommentar skriver han:

"Vi bestämmer inte vem som får pengarna. Skolverket gör det! Vi ansöker och de bestämmer vem som ska tilldelas pengar. Gång på gång har vi fått komplimanger för våra välstrukturerade ansökningar om pengar och den dokumentatoin som medföljer ansökningarna. Det är tack vare detta våra elever får tillgång till utmärkt stöd."

Han skriver vidare att han tycker det är fel att en skola som visar på bra resultat ska "attackeras".

"Sundsvall bör vara stolt över att ha en skola som är så välorganiserad och effektiv som gör det möjligt för alla elever att få just det stöd de behöver i en säker miljö. En skola bör inte straffas eller attackeras för att bli framgångsrik. Det bör i stället lovordas."

FLER NYHETER:

Lista: Flera bilbränder i helgen – här brann bilarna

För Plus-kunder: Klartecken för bostadsbygge i Haga – trots protester: "Vi har lyssnat på kritiken"

Två restauranger i Timrå utsatta för inbrott: "Finns likheter mellan brotten"

För Plus-kunder: Industriområdet i Timrå räcker inte till – skog kan avverkas för att ge plats åt nya företag

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.