Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friheten på nätet är hotad

Internet blir en allt större del av våra liv. Vi skickar dagligen e-post, läser nyheter, pratar med vänner och bekanta och roar oss via internet. Vår förändrade livsstil innebär att vi lämnar ut en hel del information om oss själva och förlitar oss mer eller mindre på att vi är lika trygga som i vår övriga vardag. Tyvärr så visar det sig att friheten blir allt mer hotad och att vi inte kan ta rättsäkerhet och integritet lika självklart på internet som på övriga mötesplatser och i hemmet.

På senare år har våra folkvalda politiker sett till att lagfästa en relativt omfattande övervakning av vår allt mer digitala livsstil. Genom FRA-lagen har regeringen redan gett Försvarets Radioanstalt i uppdrag att övervaka all kommunikation i och över Sveriges gränser. Din och min vardagliga e-post och våra samtal övervakas och söks igenom enligt diverse olika filter.

Och det stannar inte här. Regeringen och oppositionen har annonserat att man efter valet kommer att titta på införandet av det så kallade Datalagringsdirektivet. Ett direktiv som i korthet innebär att telefoni- och internetleverantörer blir skyldiga att lagra känsliga uppgifter om sina konsumenter.

Det handlar bland annat om när och varifrån vi skickar SMS, till vem och när vi skickar e-post och när och hur länge vi ringer ett samtal. Uppgifterna ska sparas i minst sex månader.

Politikerna har också sett till att kriminalisera en hel generation av unga. Istället för att tvinga marknaden att se behovet av nya distributionsmetoder för kultur så har man kriminaliserat fildelning och gett upphovsrättsindustrin verktyg att jaga unga fildelare. Med hot om extremt dyra rättsprocesser skrämmer man unga personer och sätter rättsäkerheten ur spel. En oroväckande utveckling som flertalet av våra politiker inte gärna vill kännas vid.

Sverige och Europa behöver en ny färdriktning för den digitala framtiden. Det finns ingenting som kan legitimera en massövervakning av människor på det sätt som nu är på väg att ske. Att man dessutom ger privata intresseorganisationer en uppsättning av polisiära befogenheter för att jaga unga fildelare är fullständigt oacceptabelt. Det är dags att kräva förändring - och det är dags att göra det nu. Likväl som det är otänkbart att öppna alla brev som skickas med sedvanlig post så ska det vara lika oacceptabelt att övervaka den digitala kommunikationen. Likväl som vi har rätt till juridiskt stöd och rättsäkerhet vid vanliga rättegångar så ska fildelande unga omfattas av samma rättsäkerhet och samma stöd för att kunna bemöta upphovsrättsindustrin horribla skadeståndskrav.

Tobias Schelin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel