Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM blir sprintrarnas sista chans för en plats i OS: "Det är hårresande"

EM är den sista och avgörande chansen för Sundsvallsborna Johan Wissman och Tom Kling-Baptiste att ta sig till OS i Rio. Men för att komma dit måste de klara kvalgränsen på 200 meter som ligger på 20:35.

Annons

EM närmar sig och i morgon springer Wissman och Kling-Baptiste försöket på 200 meter. Det är inte bara EM som står i fokus, utan OS närmar sig. Kvalgränserna som Sveriges olympiska kommitté har satt upp är tuffa. För att bli en del av den svenska OS-truppen i Rio i augusti måste dem prestera. De måste springa 200 meter på kvalgränsen som är 20:35, eller snabbare för att ta en plats.

– Det blir nog riktigt tufft. Ribban som SOK har satt är hårrresande, säger tränaren Håkan Andersson.

Läs också: Sundsvallssprintern Tom Kling-Baptiste redo för dubbla distanser på EM

Wissmans personbästa är en tid på 20:30, vilket är fem hundradelar snabbare än kvalgränsen. Men det var drygt nio år sedan han sprang på den tiden. Hundrameterslöparen Tom Kling-Baptiste som har 100 meter som sin huvudgren har valt att endast springa 200 meter under mästerskapet. Detta då de båda grenarna avgörs tätt inpå varandra. På 200 meter har som bäst sprungit på 20:81, vilket han gjorde förra året.

– Om man kollar på startlistan är konkurrensen väldigt hård. Förhoppningen är att de ska lyckas gå till semifinal, final är lite väl tufft. Men nummer ett är alltid att försöka prestera bättre än sin rankning på startlistan, säger Håkan Andersson.

Läs också: Johan Wissman klar för EM: "Det gäller att ta chansen"

De tolv bästa behöver inte springa försöket. Johan Wissman har varit med på en del mästerskap, något som Andersson ser som en fördel.

– Johans erfarenhet är ovärderlig, det är bra för Tom att kunna ta rygg på honom. Det är viktigt att dem får ett bra heat och en bra bana. Det är såna saker som avgör, säger han.

Vad tror du om deras chanser att ta sig till OS?

– Ska jag vara ärlig blir det nog riktigt tufft, det känns en bit bort, säger Håkan Andersson.

På lördag kommer både Johan Wissman och Tom Kling-Baptiste springa försöket på 4x100 meter.

Mer läsning

Annons