Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten från Nordichallen gav friidrotten ett lyft

/
  • Nordichallen har varit stängd sedan förra året och Sundsvalls friidrott fick flytta in i gamla betonggjuteriet - ett lyft för föreningen och de aktiva på alla nivåer.

Efter den akuta flytten från Nordichallen fick friidrotten i Sundsvall ett nytt, och faktiskt bättre hem, om än tillfälligt.
Nu vill Sundsvalls friidrott stanna kvar i de temporära lokalerna tills den nya friidrottshallen är uppförd.

Annons

Flytten från nu stängda Nordichallen till det gamla betonggjuteriet i Birsta blev ett lyft för Sundsvalls friidrottsklubb. Nu hoppas klubben, som lämnat sin önskan till kommunen i samråd med Medelpads friidrottsförbund, att de ska få stanna kvar tills nya friidrottshallen på Bernerstomten är klar. Och nu är det klart att de får förlängt avtal till slutet av 2016.

– Det är en helt fantastisk hall på många sätt. Det är bättre än i Nordic, även om Nordic skulle vara i full sving. När det gäller kortsprint och häck så är det en av de bästa hallarna i hela Sverige, sade tränaren Håkan Andersson i en intervju med ST i april.

Förhoppningen med skrivelsen till Sundsvalls kommun är att friidrotten även fortsättningsvis ska kunna rymmas i gjuteriet, i stället för att flytta tillbaka till Nordichallen. Därefter hoppas föreningen att det ska bli klart med en ny renodlad friidrottshall, som är lagd som förslag på nya Bernerstomten.

– Vi är väldigt positiva till den här lösningen. Nordichallen är ju en arena, en hall som är till flera olika ändamål, inte bara idrott utan även mässor och arrangemang, säger ordföranden i Sundsvalls Friidrott, Mats Karlsson.

Det innebär att friidrottsutövarna i Sundsvall inte har haft full tillgång och kontinuitet i träningen så länge de hänvisats till Nordichallen. I gjuteriet är situationen en helt annan.

– Med Birstahallen får vi en träningsanläggning där vi kan vara och träna med kontinuitet. Vi kan utöka träningen och ha utbyte mellan grengrupper och vi har mycket mer flexibel tillgång, säger Mats Karlsson.

Föreningen gör just nu investeringar i hallen för att utöka träningsmöjligheterna. Det byggs hoppgropar och ytor för alla kastgrenar och det finns planer på bygge av en entré. På plats finns redan gym och löparbanor. Alla investeringar syftar till att göra sig redo för att flytta in i en ren friidrottsanläggning så småningom.

– Det här ger att föreningen kan ha en mer hållbar planering. Mycket av det vi gör, utrustning vi köper som går att återanvända, är för att vi ska kunna flytta in i en ny hall. Vi ser det som en naturlig väg in i en friidrottshall.

I kommunens utredningsplan till 2021 ingår en friidrottshall på Bernersplanen. Men tills vidare gäller att Sundsvalls Friidrott hyr Birstahallen av kommunen, åtminstone fram till sista december 2016.

I sin skrivelse tackar föreningen och Medelpads Friidrottsförbund kommunen för "det skyndsamma agerandet i att ordna träningsförutsättningar för friidrotten i Sundsvall när Nordichallen stängde". Och Birstahallen visar sig alltså ha gett friidrotten ett uppsving. Cirka 200 aktiva kommer att träna i hallen. De yngsta har även träningsmöjligheter på andra ställen.

"För första gången har friidrotten i Medelpad en egen hemvist under större delen av året. En plats där vi ostört kan bedriva verksamhet oavsett tidpunkt och utan att behöva kompromissa för mässor, cuper eller evenemang. Det gör att vi kan ha en kontinuitet i träningarna för barn, ungdomar och elit som vi aldrig tidigare har haft", står det i skrivelsen.

Mer läsning

Annons