Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krossade Sveriges juniorer i slägga – nu ställs Frida Bååth mot Nordens elit: "Jag har en bra känsla i kroppen"

Den väger fyra kilo och kräver styrka, explosivitet och timing för att landa så långt bort som möjligt vid ett kast. Sveriges bästa 19-åring i slägga heter Frida Bååth och kommer från Timrå. På lördag får hon klä sig i blå-gult och tävla mot Nordens juniorelit på Island.

Annons

Ett svischande ljud hörs i det fallande regnet bakom Timrå IP. Frida Bååth kastar i väg sin slägga över mitt huvud och den landar 56 meter bort på gräset med ett duns. Hon filar på det sista innan helgens landslagsuppdrag drar i gång på Island.

– Jag tränar lite lugnare den här veckan och jag har en bra känsla i kroppen, säger 19-åringen.

Under helgen kastade Frida Bååth längst av alla på junior-SM i Hässleholm. Hon fick inte bara en guldmedalj med sig hem. Timråtjejen kastade sig hela vägen till Nordiska juniorlandskampen i Hafnarfjördur.

– Jag vill kasta långt på lördag, helst över 60 meter, säger Frida Bååth.

Frida Bååth gjorde långa kast under onsdagens regniga träning.

Just nu sker kastträningen på hemmaplan i Timrå där hon en gång började med friidrott. Först höll hon på med det mesta men fastnade sedan för kastgrenarna kula, diskus och slägga.

I våras tog hon studenten i Umeå där hon har tränat och gått på friidrottsgymnasiet. För något år sedan lade hon undan kulan och diskusen.

– I tvåan på gymnasiet valde jag att fokusera helt på slägga. Jag hade mest utveckling där, säger hon.

I Umeå tränas hon av den meriterade Hans Källén och hon kommer att fortsätta bo i björkarnas stad även framöver.

– Jag har satsat på en plats i landslaget och där är jag nu och det vill jag kunna fortsätta med. Jag vill bli så bra som möjligt. Hittills har jag haft tur och inte haft problem med skador förutom smågrejer, säger hon.

19-åringen från Timrå AIF är bäst i Sverige. Släggtalangen Frida Bååth gör under kommande helg sitt tredje landslagsuppdrag.

I sommar hade hon hoppats att kunna ta en plats på junior-VM, men då hade hon behövt komma etta eller tvåa på en kvaltävling i Göteborg.

– Jag kom trea, så det sket sig. Nästa år är det junior-EM och det känns inte omöjligt att kunna kvala dit, säger Frida Bååth.

Under sommaren blir det runt åtta träningspass i veckan bestående av kast och gymmande. För slägga kräver en hel del styrka i ben och bålen.

Frida Bååth tycker att det är för lite fokus på kastgrenarna i friidrotten.

– Det är mycket teknik också och timing. Man ska vara stark i rätt lägen samtidigt som man är avslappnad. Jag har en bra teknik och den kan alltid bli bättre, men jämfört med andra ligger jag i topp, säger hon.

Det personliga rekordet ligger på över 61 meter och om det slås under helgen återstår att se.

– Jag vill inte säga någon längd, men att kasta över 60 meter är alltid roligt.

Kulan som slungas i väg vid kasten väger fyra kilo.

Mer läsning