Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löpartalangen började satsa seriöst – i kväll springer hon SM: "Känns häftigt"

I kväll avgörs SM-milen i Stockholm.
På startlinjen står Sundsvallsbon Zara Lundgren, tävlandes för Nordanstigs Friidrott.
– Det känns häftigt att stå där och veta att man är berättigad att starta, säger Zara Lundgren inför loppet.

Annons

Zara Lundgren under rekordloppet då hon sprang milen under 40 minuter för första gången.

Hon började satsa seriöst för bara ett par år sedan. I kväll springer hos SM på 10 000 meter, som enda Medelpadstjej dessutom.

Det har gått fort för Sundsvallsbon Zara Lundgren, 28.

För att få ställa upp i SM-klassen behöver man kvala in. Något som Zara Lundgren gjorde. Samtidigt passade hon på att knäcka drömgränsen.

– Jag sprang på 39.37,99, så det var en bra bit under också. Det var sjukt, säger hon.

Det senaste året har hon sänkt sitt personliga rekord på distansen med nästan en minut och hon vill pressa tiderna ännu mer.

– 40 minuter är ju en magisk gräns och det är galet fort, så nu har jag inget direkt mål. Men jag drivs av att prestera ännu bättre hela tiden och förbättra mig hela tiden, säger hon.

Den senaste tiden har Zara Lundgren fått vänja sig vid att stå högt upp på prispallen. Hon har bland annat vunnit både DM på 10 000 meter på bana och Blodomloppet i Hudiksvall, vunnit Borgarloppet över 23 kilometer och kommit trea på Ica-loppet.

– Det är ju jäkligt kul att springa och så är det ett bra sätt att må bra på. Jag har ett väldigt stressigt jobb, så för mig fungerar träningen som avkoppling, säger hon.

Zara Lundgren tävlar för Nordanstigs Friidrott, men bor sedan ett par år tillbaka i Sundsvall.

Zara Lundgren segrade i Borgarloppet över 23 kilometer.

Löpningen kom in relativt sent för henne och hon började satsa seriöst för bara ett par år sedan. Innan dess var det hästar som gällde för hela slanten.

– Det började med att jag hängde med brorsan och sprang på några lopp, men då var det aldrig seriöst. Men sen fastnade jag för det helt enkelt och jag tycker all löpning är kul oavsett om det är på bana, i skogen eller på väg, säger hon.

Förutom SM, som avgörs på Stockholms gator, har Zara Lundgren många andra träningsbollar i luften. Till helgen ska hon nämligen cykla Vätternrundan som en del i den svenska klassikern hon just nu håller på att ta sig igenom.

Dessutom väntar Lidingöloppet och senare i höst väntar även ett ultralopp i Spanien.

– Det är ett lopp över 5,2 mil med ungefär 3000 höjdmeter , det ska bli riktigt kul, säger hon.

Har du något speciellt mål med SM i kväll?

– Jag ska försöka springa loppet kontrollerat och förhoppningsvis ta mig under 40 igen. Sen får vi se hur långt det räcker.

Mer läsning

Annons