Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallssprintern om skadorna och vägen tillbaka: "Jag vill ta reda på hur fort jag kan springa"

Två år av skador, operationer och rehabilitering. Nu är 100-meterslöparen Stefan Tärnhuvud på väg tillbaka. I slutet av juli kan han göra sin tävlingsdebut på hemmaplan under Windsprint. "Känslan att stå på startlinjen är oslagbar, det är svårt att jämföra med någonting annat", säger han.

Annons

Stefan Tärnhuvud siktar på att göra comeback efter två år under Wind sprint

Höftoperationer och en avsliten sena i låret är något som Stefan Tärnhuvud har dragits med de senaste två åren. Redan 2014 började problemen att komma och i slutet av sommaren gjorde han vad som skulle visa sig vara sin sista tävling på två år. Under hösten opererades han för sina höftproblem. Vägen tillbaka därefter har varit krokig.

– Jag hade ont i kroppen i stort sett hela tiden, det kändes som kronisk värk och träningsvärk. Men för mig var det ingen tvekan om att genomföra operationen. Jag kände att det var något som jag måste göra, säger Stefan Tärnhuvud.

Efter operationen väntade en period med rehabilitering. Den gick bra och han började trappa upp träningen och tränade med Sundsvallsgruppen med Håkan Andersson i spetsen. Operationen hade gett resultat.

– Jag kände direkt stor skillnad, så fort jag började springa kändes kroppen väldigt lätt och bra. Jag tränade på hyfsat men hade en lite lägre intensitet än de övriga i gruppen, säger han.

Läs också: Drömmen om OS är över för Wissman och Kling Baptiste – var hundradelar från EM-final

Tanken var att han skulle ha stått på startlinjen igen säsongen 2015, i alla fall halva. Men sen hände det som inte fick hända. Under en träning i slutet av januari körde han styrka för baksida lår, en övning som han gjort de senaste tio åren. Men helt plötsligt small det till. En sena i baksida lår hade gått av.

– Det gjorde inte ont, men när jag reste mig upp förstod jag att det inte var bra. Jag tänkte "vafasen har jag inte haft nog med bekymmer", men jag var aldrig inställd på att lägga av.

Höftoperationen gav resultat han kände direkt en stor skillnad i sin träning.

Resan tillbaka började ytterligare en gång och han genomgick ännu en operation. Men det som var struligt var att denna skada var extremt ovanlig. Tärnhuvud var inställd på att komma tillbaka, trots att ännu en lång tid av rehab väntade.

– Jag kände att jag inte fått ut allt av min karriär och jag vill verkligen ta reda på hur fort jag kan springa. Efter höftoperationen fick jag en försmak på hur lätt det kändes. Det låter kanske klyschigt men jag kände en lätthet som jag inte känt på 10 år, säger han.

Läs även: Här är Sundsvallssprintrarnas chanser att ta sig till EM

Sex veckor efter operationen fick han sakta men säkert börja jogga igen. Under hösten kunde han träna på bra men det var inte förens i januari i år han kunnat träna till 100 procent.

– Nu när jag springer max får jag ingen träningsvärk längre, kroppen känns superfräsch. När man investerat så mycket tid och energi i det här då vill jag ta reda på vad som kan bli av, säger han.

Vid sidan av skadorna har hans tränare Håkan Andersson som tränat Tärnhuvud sedan 2004 haft och har en otroligt stor betydelse.

– Vid sidan av min familj och sponsorer har han varit ett otroligt viktigt stöd. Han har framförallt visat från dag ett att han tror på mig och tyckt att jag ska köra på. Håkan har inte bara varit min tränare utan även en mentor på alla sätt och vis. Jag har honom att tacka otroligt mycket för, han har verkligen ställt upp för mig och hjälpt mig att komma tillbaka, säger han.

Stefan Tärnhuvud tillsammans med sin sambo Pernilla Tornemark.

Den senaste tiden har träningen rullat på bra, det är bara det där lilla sista som saknas. Det är snart två år sedan han stod på startlinjen. Nu har han som mål att stå där igen den 31:e juli under Wind sprint på hemmaplan.

– Det känns bra tekniskt och jag har inte ont någonstans, jag börjar närma mig. Det bådar gått inför Wind sprint.

Vad är målet nu och hur ser du på framtiden?

– Målet är att bara känna att jag är tillbaka på allvar igen och kunna tävla. Helt enkelt att jag är back in business. OS är en dröm, något som jag aldrig deltagit i. Men jag har heller aldrig gjort ett VM, så jag får börja där, säger Stefan Tärnhuvud.

sprintrarna, livet bakom löpningen jobb?

Stefan Tärnhuvud:

Uppväxt: Matfors

Bor: Sundsvall med sin sambo Pernilla Tornemark

Ålder: 31 år

Arbete: Kommunikatör

Tränare: Håkan Andersson sen 2004.

Personliga rekord:

60 m: 6,67

100 m: 10,35 s

200 m: 21,30 s

Några övriga meriter:

Tre SM-guld på 60 m (2009, 2010, 2011)

Två SM-guld på 100 m (2008, 2009)

Tre SM-silver 100 m (2007, 2010, 2013)

Ett SM-silver 200 m (2006)

Semifinalist EM 2012, 100 m (15:e totalt)

Semifinalist EM 2013, 60 m. (10:e totalt)

Mer läsning