Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tärnhuvud tvingas till operation

Det var nära att sprintern Stefan Tärnhuvud inte kom till start under EM, Finnkampen har han tackat nej till.
– Jag har valt att lägga ner säsongen. Jag har problem med höften.

Annons

Klassiska Finnkampen står för dörren och Stefan Tärnhuvud hade mer än gärna varit med där. I stället väntar operation för sprintern.

– Jag har haft problem med stelhet i rygg och säte länge, men i år har det varit mer än tidigare och innan midsommar fick jag en bristning, säger Stefan Tärnhuvud, som har kämpat på ändå.

Noggrannare förberedelser, längre och bättre uppvärmningar.

Det har gått, men bara nästan.

– Under EM hade jag väldigt mycket besvär, ett tag var jag osäker på start. Men jag fick väldigt bra hjälp av det medicinska teamet på plats och kunde gå in och göra ett av mina bästa lopp.

Men den lösningen är inget alternativ inför Finnkampen.

– Det är den kanske roligaste tävlingen på hela året, men det kostar för mycket att få kroppen i dugligt tävlingsskick. Därför väljer att avsluta säsongen redan nu.

Stefan Tärnhuvud tog beslutet i samråd med sin tränare Håkan Andersson efter en tävling i Uppsala i förra veckan.

Efter att ha undersökts av idrottsläkaren Leif Swärd i Göteborg under måndagen kom förklaringen till besvären.

– Enkelt uttryckt kan man säga att jag har benpålagringar i höftleden. Det förklarar väldigt mycket av de småskavanker jag har haft de senaste åren, det är väldigt typiskt för diagnosen, säger Tärnhuvud.

Ett trist besked, men också en viss lättnad.

– Det är skönt att få svart på vitt vad det är som stört mig relativt länge, att få ett svar på varför jag bara kunnat göra 95 procent istället för 100.

Nu väntar en titthålsoperation inom kort. Förutom att Stefan Tärnhuvud missar Finnkampen stör operationen inte hans planering i övrigt.

– Nej, jag hade ändå inte tänkt att satsa på inomhussäsongen. Nu kan jag göra det här och komma tillbaka stark nästa sommar och satsa vidare mot OS.

Mer läsning

Annons