Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frikändes från anklagelser om att ha skjutit mot flyktingar – döms nu i hovrätten

Hovrätten ändrar tingsrättens dom när det gäller åtalet kring skott och hot mot asylsökande på en ort nära gränsen till Västernorrland. En man döms för misshandel och den andra för olaga hot.

Männen, en i 70-årsåldern och dennes son, åtalades för att hotat, misshandlat och skjutit i marken mot en grupp asylsökande på en ort i Strömsunds kommun förra sommaren. Polisen valde att inte åka, något som utreddes.

Männen friades av Östersunds tingsrätt. Bland annat ansåg domstolen att målsägandes berättelser inte stämde överens med vad som sagts tidigare i polisförhör. Samtidigt riktades det kritik mot polisens utredningsarbete i domen.

Domen överklagades till Hovrätten för nedre Norrland som nu alltså ändrar tingsrättens dom. En av männen, den yngre, döms för misshandel av en av de asylsökande. Den äldre döms för sex fall av olaga hot.

Åklagaren har hänvisat till samma bevis som i tingsrätten, men har lagt till ett vittne.

Hovrätten konstaterar att målsägandena på ett "detaljerat och sammanhängande sätt" berättat vad som hände den där julikvällen i fjol. Även Hovrätten säger att det finns skillnader mellan vad som sägs i domstolen och i polisförhör, men att de inte är så stora att ”de utgör hinder för en fällande dom”.

De två åtalade männen har hela tiden förnekat brott. Den yngre menar att han inte misshandlat någon och den äldre menar att han haft en krycka och inget gevär.

Både målsägande och de åtalades uppgifter liknar varandra i många punkter menar Hovrätten. Det som skiljer dem åt är de uppgifter som männen åtalas för. Dessutom har alla, både målsägande och åtalade, hört något som lät som ett skott.

Domstolen lägger också in det nya vittnet i domen. Hen kunde berätta i vilket sinnestillstånd de asylsökande var i när de kommer tillbaka till förläggningen, vilket ger mer trovärdighet åt målsägande än de åtalade.

Domstolen menar därför att de åtalades berättelse inte tar udden av åklagarens bevisning.

Hovrätten konstaterar därför att den yngre mannen har slagit en asylsökande i ansiktet med öppen hand. Han döms därmed till misshandel.

Domstolen skriver att det mannen gjort i vanliga fall motsvarar en månads fängelse, men eftersom mannen inte sedan tidigare är straffad samt att man inte tror han kommer återfalla i brott så blir det en villkorlig dom och dagsböter.

Domstolen konstaterar också att det är bevisat att den äldre mannen har hotat att skada de asylsökande och förstärkt hotet genom att skjuta ett skott. Han döms därmed till grovt olaga hot.

I vanliga fall, skriver Hovrätten, motsvarar det han gjort sex månaders fängelse. Men på grund av ålder, hälsoproblem och det faktum att mannen aldrig tidigare har dömts får mannen en villkorlig dom och dagsböter.

De två männen ska också betala ett skadestånd. Den yngre ska betala 5 000 kronor i skadestånd till den misshandlade och den äldre ska betala 15 000 till var och en av de sex målsägandena.

LÄS MER OM FALLET:

Män frikändes från anklagelser om att ha skjutit mot flyktingar – nu överklagas domen

Tingsrätten friar far och son från anklagelser om skottlossning och misshandel av asylsökande i Strömsund

För Plus-kunder: Tingsrätten friar far och son från anklagelser om skottlossning och misshandel av asylsökande i Strömsund

Asylsökande besköts - polisen valde att inte rycka ut

Efter skottdrama mot asylsökande – två män åtalas