Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frimärken från dagen efter Sundsvallsbranden visas på lördag

Då Sundsvall brann, den 25 juni 1888, avgick ingen post från staden. Postkontoret hade brunnit.
Men den 26 juni skickades brev. Bara två frimärken finns kvar, och på lördag kan Sundsvallsborna se dyrgriparna.

Den 25 juni 1888 var en ödesdiger dag i Sverige. Då brann Umeå, Holmlund, Lilla Edet - och Sundsvall, vilket blev den största stadsbranden i svensk historia. Sammanlagt blev 13 000 människor hemlösa den dagen.

Men Sundsvallsbranden är den enda som har satt posthistoriska avtryck. På själva branddagen avgick ingen post; postkontoret hade ju brunnit. Postmästaren Uddo Zachrisson meddelade mycket riktigt generalpoststyrelsen att alla värdehandlingar, inklusive frimärksförrådet, slukats av lågorna.

Men dagen efter, den 26 juni, skickades brev från Sundsvall, från det tillfälliga postkontor som hade öppnats i järnvägsstationen, nuvarande kasinot. Först den 27 juni fick Zachrisson nya frimärken från Härnösand, så de enda två kända frimärkena som avgick från Sundsvall den 26 måste folk ha haft hemma, tror Lars-Håkan Jonasson, ordförande i Sundsvalls Frimärks- och Vykortsklubb.

Dessa två visas för allmänheten på lördag.

– De ägs av en storsamlare i Stockholm, Leif Ruud. Vi har fått förtroendet att låna dem, säger han.

Givetvis kommer de att skyddas med glasmonter och sträng övervakning. Som historiska föremål är de ovärderliga.

– Det spelar ingen roll vilken försäkring man har, det går ändå inte att skaffa nya, säger Lars-Håkan Jonasson.

Också några brev utan frimärken, som skickats från Sundsvall den 26 juni 1888, finns bevarade. Även sådana exempel visats, samt ett handskrivet meddelande från postkontoret, där det berättas att all dokumentation förstörts i branden och kunder uppmanas komma och återskapa den.

Visningen sker vid frimärksklubbarnas regionala träff, ett årligt evenemang då samlare i Mellannorrland byter, köper och säljer märken, utbyter erfarenheter och beundrar varandras samlingar. Det är så frimärkssamlare får tag i sina märken: människor hittar på varierande ställen gamla brev och försändelser, som så småningom hamnar på en marknad.

– I år ville vi göra träffen mer publik. Vi har bjudit in Svenåke Boström att föreläsa om Sundsvallsbranden. Och de två märkena har en hembygdshistorisk prägel som gör dem intressanta för en bred publik, säger Lars-Håkan Jonasson.

Frimärkssamlarna har kunnat lämna ännu fler bidrag till historien om Sundsvallsbranden. De båda märkena från den 26 juni är signerade för hand, och poststämplarna brann ju upp som allt annat. Trodde man.

Men samlaren Olle Håkansson äger två märken, ett från den 29 maj 1888 och det andra från den 28 juni, stämplade med samma stämpel. Åtminstone en måste alltså ha klarat branden.

– Det var alltså inte sant att allt brunnit upp. Det fanns ett kassaskåp på postkontoret som ramlade genom trossbottnen ner i en grop, och där blev det inte lika varmt. Skåpet överlevde och där låg förmodligen stämpeln, säger Lars-Håkan Jonasson.

För honom som samlare av Medelpadsfrimärken finns dock inga större dyrgripar än de två märkena från den 26 juni 1888.

– De är det förnämligaste jag skulle kunna ha i en samling, säger han.

Frimärkena visas på Sidsjö Hotell och Konferens på lördag 9 - 16. Där hålls bland annat också en auktion med 800 frimärks- och vykortsobjekt.

Läs mer om frimärken: Malins bild kan bli frimärke

Frimärkets dag