Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friska norrmän erbjöds astmamedicin: "Blev minst sagt överraskade"

Norska landslagsåkare i skidor erbjöds att ta astmamedicin före tävlingar – trots att de var helt friska. Det berättar skidåkarna, som vill vara anonyma, för norska TV2.
Norska antidopningsbyrån ADN är mycket förvånade över uppgifterna.

Läs också: Norske stjärnan Johnsrud Sundby stängs av för doping – fråntas Tour de Ski-seger

– För oss är det helt ny information och vi reagerar starkt på de uppgifter som framkommit i medierna, säger Per Wilk Johansen, medicinsk chef på Antidopning Norge.

Landslagschefen Vidar Løfshus säger att åkarna får ta astmamedicin i förebyggande syfte.

– Lungsystemet är det viktigaste redskapet som skidåkarna har och då måste vi se till att luftvägarna är i ordning. Och då använder vi mediciner som exempelvis Paralgin eller Ibux, säger han.

Skidåkarna säger emellertid att de blev minst sagt överraskade över erbjudandet.

– Varför skulle vi, som är friska, använda det, säger skidåkarna.

Läs också: Martin Johnsrud Sundby överklagar dopningsdom

På frågan varför astmamedicin används på friska åkare, svarar Løfshus:

– Det som kan definieras som astmamedicin, och som är tillåtet, används för att behandla luftvägarna. Det är för att de aktiva ska kunna göra sitt bästa. Och så har de en förebyggande effekt: skidåkarna ska ju ha ett liv också efter skidåkarkarriären och då är det viktigt att vi tänker på deras hälsa.

Timo Seppälä, medicinsk chef för Finlands antidopningskommitté, kan inte förstå argumentet om förebyggande effekt:

– Det hela luktar illa. Dopningsreglerna finns ju för att idrottarna bara använder medicin av medicinska skäl och att de inte ges till friska. På samma sätt skulle vi kunna ge anabola steroider och säga att vi förebygger muskelförtvining.

Läs också: Dalen om domen mot Sundby: "Måste respektera CAS"

Løfshus säger till NTB att det främst är saltlösningar som använts.

– Och det sker inte bara inom skidåkningen. Det förekommer i norsk idrott och internationell idrott. Saltlösningar kan liknas vid ögondroppar.

Enligt Løfshus så har man i veckan haft en genomgång om saken med Antidopning Norge och det blev "väl mottaget" som han skriver i ett SMS till Dagbladet.

Men det håller inte Wilk Johansen på ADN med om:

– Det påståendet är inget vi känner igen. På mötet nämndes inte medicinering av friska utövare.

Løfshus säger också att Norge ska arrangera ett seminarium i höst då ledare från andra skidåkarnationer ska bjudas in för att lära om den norska sedvänjan.

Men läkaren Inggard Lereim som testar idrottare för det internationella skidförbundet, Fis, gillar inte det hon får höra om att friska idrottare får astmamediciner:

– Det här är helt okänt för Fis. Och om det är riktigt ska jag be den medicinska avdelningen på Fis att gå på Norge och få saken utredd, säger hon till VG.

Skidåkaren Martin Johnsrud Sundby är dopningsavstängd och har fråntagits segrar sedan det framkommit att Norges skidförbund glömt att begära dispens för en astmamedicin. (TT)