Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskolornas riksförbund: Att välja skola är en möjlighet – segregationen cementeras om valfriheten styps

Nätverket för likvärdig skola målar, i sin debattartikel "Konkurrens om Sundsvalls elever skapar förlorare", en negativ bild av det fria skolvalet.

Framför allt kritiserar de företagandet i skolan. Känslan är att de är emot företagande snarare än för en likvärdig skola.

Att skolsegregation förklarar dåliga resultat har nyligen motbevisats av forskare. Ändå menar nätverket att skolors oförmåga att ta elever ens till godkänt beror på elevunderlaget. Det är slående att de inte alls nämner lärarnas eller undervisningskvalitetens betydelse - faktorer som har mycket stor betydelse för resultaten. Skuldbeläggandet av eleverna måste få ett slut.

Att välja skola är en möjlighet. Jag vill peka på några saker om skolvalet som nätverket inte berättar.

Till skillnad mot övriga världen har Sverige ersatt privatskolor för rika med möjligheten för alla att välja alla skolor. Den valfriheten ska vi värna.

Samtidigt som allt fler väljer en friskola förbättras Sveriges resultat i internationella kunskapsmätningar. Tvärtom mot vad nätverket skriver.

Genom att välja skola kan barn gå i skolan i ett annat område än där de bor. Att strypa valfriheten löser inte segregationen, då cementeras den. Och att sätta etiketter på barn och blanda dem "rätt" som nätverket föreslår passar inte i vår tid och det har inte stöd hos allmänheten.

Företagandet i skolan gör det möjligt för fler att välja. Utan skolföretag som vill växa skulle fortfarande bara ett fåtal få gå i den skola de vill. Ändå är det företagandet som författarna kritiserar.

Fler behöver kunna göra skolval. Skolvalet har funnits i över 25 år, men samhället har inte upplyst medborgarna om det. Sedan ett par år tvingas kommunerna med lagstiftning att informera om skolvalet. Möjligheten har de alltid haft.

Politiker ska inte inskränka valfriheten. De ska låta bra skolor inspirera andra, sprida goda exempel, uppmuntra bra skolor att växa och informera om rätten att välja.

Friskolornas riksförbund vill utveckla valfriheten. Alla ska veta att de kan välja skola.

Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel