Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fristadsfotograf Hossein Salamanzadeh vill skapa förståelse med bilder

Hans drivkraft är att med bilder visa på skevheter i samhället, beröra, skapa debatt och förståelse.
En ambition som tvingade honom att lämna sin familj och fly från Iran. I dag finns bildjournalisten Hossein Salmanzadeh i Mora, som stipendiat inom Landstinget Dalarnas fristadsprogram.

Annons

Bilden på paret som håller om varandra under kravallerna i Ankara har spridits över hela världen.

En bild som träffar i magen, ger en personlig ingång till ett större mer komplext, sammanhang.

Fotografen är Hossein Salmanzadeh, född 1976 i Teheran.

Efter bilden publicerats fängslades han av turkiska myndigheter och blev satt i säkerhetspolisens förvar, officiellt för att han befanns sig på fel plats, som flykting var han skriven på en annan ort i Turkiet. En överträdelse som normalt ger böter.

– Mina vänner sa till mig, varför publicerar du bilderna under ditt verkliga namn, det kommer att få konsekvenser, säger Hossein.

– Men det är det här jag gör, tar bilder och berättar för världen vad jag ser, det är ett arbete som måste göras, säger Hossein.

Samma inställning gjorde att han tvingades fly från Iran 2009. Där arbetade han som fotograf för nyhetsbyrån Fars som levererar bilder till alla de stora internationella nyhetsbyråerna. Han arbetade intensivt med att bevakat gatuprotesterna i Teheran efter det iranska valet. Han såg sina kollegor fängslas eller bara försvinna. Hosseins blev efterlyst och insåg att han måste lämna landet, sina fyra syskon och mamma. Tillsammans med en kollega lyckades han fly till Turkiet.

Genom FN-organisationen UNHCR och ICORN, The International Cities of Refuge Network, hjälptes han till en placering i USA.

– Men jag upplevde att det var svårt att som jag, med arabiskt utseende, välkomnas i USA. Jag blev deprimerad och valde att återvända till Turkiet, säger Hossein.

Sedan drygt ett år bor han i stället i Mora där han ingår i Landstinget Dalarnas fristadsprogram. Han får en liten månadsersättning, boende och mat på skolan. Dessutom läser han svenska.

– Jag är väldigt tacksam att jag har fått den här chansen. Att jag är skyddad och jag känner mig välkommen. Men det är mycket svårt för mig att arbeta härifrån. Mitt yrke och min passion är att visa på orättvisor, skildra verkligheten och med bilder skapa förståelse och i förlängningen en förändring. Det är svårt att åstadkomma här i Mora, säger Hossein.

Han har fått några frilansuppdrag sedan han flyttade till Sverige, bland annat har han fotat en föreställning för Dalateatern. Allra helst vill han få ett svenskt pass så att han kan resa till Mellanöstern och skildra situationen där.

– Om man är författare eller skribent kan man skapa även här i Mora. Men jag behöver vara i sammanhangen för att ta mina bilder. Men som det är nu kan jag inte resa. Jag ser inte att jag någonsin kommer att kunna flytta hem till Iran och min familj igen.

– Jag vill åstadkomma något, göra nytta. På något vis handlar det också om att göra mitt val värt uppoffringen.

LÄS MER: "FRISTAD: Viktigt att vi är med och bidrar"

LÄS MER: Debatt "Fristad som mänsklig rättighet"

LÄS MER: Fristadskommuner får stöd