Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amatörfotografen Johnny svensk mästare – efter ett klick

Ute på ett kalhygge nära hemmet i Granloholm kliver en svensk mästare omkring med spanande blick och höga steg. Det är Johnny Lindgrens favoritarena och platsen där han har hittat många av sina vinnande motiv i jakten på att bli Årets fotograf 2016.

Annons

För två år sedan blev Johnny Lindgren från Sundsvall medaljplacerad i RIFO. Det som många kallar svenska mästerskapen för amatörfotografer verksamma i någon av landets många fotoklubbar. Det gav inspiration att satsa vidare och för en tid sedan kunde Johnny åka hem från Riksförbundet Svensk fotografis årliga Riksfotoutställning, som hölls i Bollnäs, med en välförtjänt guldmedalj och titeln Årets fotograf 2016.

– För att utse en mästare görs en samlad bedömning efter hur man placererar sig i de olika klasserna. Det gick bra för mig med flera bilder så det blev jag som vann, berättar en leende Johnny Lindgren, under en kort paus från dagens fotografering.

Nyligen utsågs Johnny Lindgren från Sundsvall till svensk mästare i fotografi på Riksfotoutställningen i Bollnäs,

För det är något som han gör nästan varje dag. Fotografering har blivit det största intresset sedan han tog i en digitalkamera för drygt 10 år sedan.

Johnny växte upp i Örnsköldsvik men numera är det i nära hemmet i Sundsvall som han hittar sina främsta motiv.

– Jag försöker fotografera allt, och är intresserad av allt inom foto. Det som blir bäst är porträtt, men jag fotar även mycket natur, både landskap och macro-bilder. Och en hel del med blixtar också. Det blir många bilder på mina barn och då är vi gärna här ute på kalhygget som ligger nära hemmet.

Den här bilden valdes som etta av 1200 bilder på årets RIFO. Visar dottern Agnes som fotograferades förra sommaren på kalhygget som sakta börjat växa upp igen.

Barnen är favoritmotiv och återkommer ofta i mästarens bilder. Både i färg och svart-vitt. En av Johnnys vinnarbilder i år togs på kalhygget och föreställer dottern Agnes i motljus.

– Jag blev otroligt glad att den bilden vann. En personlig favorit!

Porträttet på Johnnys dotter Agnes var den första bilden som han vann en fototävling med.

Johnny kan inte sitta stilla så länge utan blicken vandrar vidare ut över hygget. Det finns ständigt nya bilder att ta och snart ligger han framåtlutat mot en tuva torkat gräs och letar nya närbildsmotiv.

– Har man inte provat macrofotografering så bör man göra det omgående. Det kräver inte så mycket. Ta några steg ut på gräsmattan och du hittar hur mycket som helst.

Johnny Lindgren rekommenderar att testa närbildfotografering. Det finns många spånnande motiv i din närhet.

Johnny Lindgren har alltså inte fotograferingen som yrke utan är istället en mycket aktiv amatörfotograf. Mycket av sin kunskap har hämtats från internet men han rekommenderar också att bli medlem i en fotoklubb.

– Det finns så mycket att lära från andra medlemmar i klubben. Man måste inte ha en jättedyr utrustning för att gå med. Just nu är jag sekreterare i Sundsvalls fotoklubb och vi tar gärna emot nya medlemmar.

Länk till: Riksförbundet Svensk Fotografi

Länk till: Sundsvalls Fotoklubb

En vy över GA-kyrkan i Sundsvall.

Till sist, har du några tips för hur man blir svensk mästare i fotografi?

– Det viktigaste är att testa. Utnyttja ljuset på olika tider under dagen. Ta med kameran så ofta du kan och ta många bilder. Lär dig också kamerans inställningar och vad bländare och slutartid betyder. Då kan du använda kameran på flera sätt och slutresultatet blir mycket roligare. Och skruva lite extra på kontrasten vid bildbehandningen efteråt!

Länk till: Johnny Lindgrens hemsida

Svenska mästaren i fotografi, Johnny Lindgren, är ute mest varje dag för att fotografera.

Mer läsning