Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskallt mete är stekhett på nyisen

/
 • Borra stora hål eller gör tre små och hacka upp emellan.
 • Sätt fast trekroken i betesfiskens rygg.
 • Redo för ismete. Betesfisken är under isen, linan är upphängd i vippan och Niklas Söderlind är beredd om gäddan drar i väg linan och vippan slår upp och signalerar fisk.
 • Redo för ismete. Betesfisken är under isen, linan är upphängd i vippan och Niklas Söderlind är beredd om gäddan drar i väg linan och vippan slår upp och signalerar fisk.
 • Redo för ismete. Betesfisken är under isen, linan är upphängd i vippan och Niklas Söderlind är beredd om gäddan drar i väg linan och vippan slår upp och signalerar fisk.
 • En nylonlina på 0,40 mm, ett sänke, en gummipärla och en tafs på en halvmeter. Längst ut en sylvass trekrok. Så riggar du för ismete efter gädda.
 • Använd mört eller strömming som betesfisk, levande eller döda.
 • Sätt fast trekroken i betesfiskens rygg.
 • En avkrokningsmatta för att inte skada gäddan, våg, måttband och kroklossare ingår i en gäddjägares utrustning. Stora gäddor blir större om de sätts tillbaka.
 • Väntan på gäddhugget. Sitt gärna på land när du ismetar på nyisen så att du inte skrämmer fisken.
 • En bra behållare att linda upp färdiggjorda tafsar på. Då kan du snabbt sätta på en ny om storgäddan är för stor.
 • Ismetare på väg. Gäddfiskaren Niklas Söderlind tipsar om blanka nyisarna som ger chans på stor gädda.

När andra förbannar kyla så är ismetarna strålande glada. Sjöisarna har eller är på gång att lägga sig och direkt är de inbitna gäddfiskarna på plats.
– Det brukar vara bäst på blankisarna, säger Nicklas Söderlind, som fiskat gädda ända sedan han lämnade barnvagnen.

Annons

Ena dagen öppet vatten och nästa dagen is. Det är alltid lika härligt att gå ut på en blankis och kunna se vattnet och växtligheten under stövlarna. Gäddfiskaren Niklas Söderlind drar på en liten pulka laddad med fyra spön, en behållare för agnmört och några andra prylar som behövs vid fisket.

– Ismete är ett ganska enkelt fiske som inte kräver så mycket utrustning. Du behöver korta spön med en multirulle, men det går också med en haspelrulle. Rullarna ska ha en nylonlina på 0,40 mm och en tafs på en halvmeter med en enkelkrok längst ut. Den hakar du fast i ryggen på betesfisken. Mört eller strömming fungerar bra, både levande eller döda, förklarar Niklas när ha lastar ur pulkan på isen.

Han kollar att skäret på borren är vasst och fräser snabbt upp tre hål bredvid varandra. Det krävs ett hål på minst 200 millimeters diameter när du ska ismeta. Niklas brukar ha en borr på 250 millimeter, men den här dagen har han lånat en smalare borr. Han tar sin ispik och hackar upp mellan de tre hålen och får då ett perfekt stort hål.

Niklas fiskar med van hand upp en mört ur en balja och sätter fast den ena av trekrokens krokar i ryggen på fisken. Han släpper ner fisken i hålet, släpper ut lite lina och lägger spöt på isen samtidigt som han sätter fast den gröngula linan i hållaren på vippan. Den ser till att linan går rakt ner i hålet. I toppen har Niklas satt fast både en pingla och en stor gul pingisboll. Då både ser han och hör när gäddan drar av linan från vippan.

– Jag har gjort en vippa som är lite styvare, som orkar hålla en stor betesfisk på upp till fyra hekto. Men det går att använda de vippor som används till vanliga angeldon, berättar Niklas.

Ismete och den traditionella anglingen är i stor sätt samma sak, men med vissa skillnader. Vid angling använder man en stor c-formad enkelkrok. Det är egentligen mycket svårare att få gäddan att fastna på den. När gäddan tar bytesfisken och sväljer den så börjar kampen. När man anglar så sköter man hela drillningen med linan i händerna.

– När man ismetar med korta spö och rulle så blir fighten mer som fisket i öppet vatten. Det är lättare att kämpa med en stor gädda, som rusar iväg med linan, om man har ett spö och en rulle med slirbroms. Båda fiskemetoderna har sin charm men jag tycker att det är roligare med ismete, säger Niklas.

Den hittills tyngsta gädda han har fångat på ismete vägde 11,7 kilo. I öppet vatten har han fått en på 12,1 kilo.

Den stora isgäddan fick han på nyisen. Den dagen hade han en riktig huggfest.

– Det var lika klar is som nu och lika grunt som på den här platsen. Det blev lite kaos. Jag hade satt ut fyra spön och då nappade det direkt. Jag fick först en på fyra kilo. Då flaggade vippan längst bort. Jag sprang dit och fick en på åtta kilo. Sedan flaggade det igen. När jag höll på med den gäddan, som var riktigt stor med grov rygg, så flaggade det på det fjärde spöt. Den stora gäddan stoppade jag i en så kallad karpsäck och stoppade ner den under isen och sprang och tog upp den fjärde gäddan som vägde fem kilo. Då kunder jag gå tillbaka till den stora och ta upp, väga, mäta och fotografera den, berättar Niklas med ett leende.

Alla gäddor han fångar sätter han tillbaka. Därför har han med sig en så kallad avkrokningsmatta som han rullar ut vid hålet. På så vis så kan han pyssla med gäddan utan att den fryser fast på isen och skadas den vägen. Niklas jagar storgädda och sätter man tillbaka de stora så blir de större!

När det är nyis så fiskar han helst i små, grunda sjöar med mycket gräs. Eller så fiskar han på stora sjöar ute vid djupkanter, som har ett djup av 10-20 meter.

– Men där fiskar jag bara en meter under iskanten. Du behöver inte få ner bytesfisken på botten för oftast stiger gäddorna upp och tar betet, förklarar Niklas.

Sedan tipsar han om någonting riktigt viktigt: spring inte bland spöna när det är blankis.

– Du ska helst komma till en sjö när det är mörkt och borra upp hålen och sätta ut spön innan det blir ljust. Sätt dig sedan gärna på land och bevaka vipporna. Och var beredd. Det brukar nappa direkt det blir ljust, säger Niklas Söderlind.

Då vet du hur en ismetaren tänker. Då kan fisket börja.

Mer läsning