Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med rekordgäddan i sikte – arrangören inför stortävlingen: "Har kunnat locka profiler"

Pike Challenge hängde löst.
Då klev Mari Höglund och Johan Pettersson in i handlingarna – och på fredagsförmiddagen sticker 100 fiskare ut i Örnsköldsviks skärgård.
Målet för samtliga: Att lura monstergäddan.
– Gäddfisket är häftigt, säger Johan Pettersson.

Annons

Johan Pettersson blickar ut över havet vid Näske båthamn. Kanske är det i de här krokarna som den största gäddan i Pike Challenge dras upp under helgens tävling?

Missa inte: Följ jakten på monstergäddan – vi sänder live från Norrlands största gäddfisketävling

För Mari Höglund och Johan Pettersson är Pike Challenge ingen ny bekantskap – tvärtom har de rutin i massor från den stora gäddfisketävlingen i Örnsköldsviks skärgård. Dels i form av deltagare (och vinnare!), men dels också i form av arrangörer.

Johan Pettersson var med och startade upp tävlingen med Jan Åström för ett decennium sedan. Efter några år lämnade de båda över stafettpinnen till Marcus Sedin, som förtjänstfullt höll Pike Challenge-fanan högt ändå fram till i fjol.

När det stod klart att Sedin inte hade möjlighet att arrangera fick Pettersson och sambon Mari Höglund kliva in i handlingarna igen.

– Det var Mari som sa att "det måste ju bli tävling". Så vi bestämde oss för att ta över arrangemanget. Det är ju tioårsjubileum och det känns som att det är ett måste att det blir av, säger Johan Pettersson.

I några månaders tid har förberedelserna varit igång och på fredagen går startskottet i inre hamnen i Örnsköldsvik. När firma Pettersson/Åström skapade tävlingen var det ett tiotal båtar med men därefter har Pike Challenge undan för undan vuxit.

I år gör 100 fiskare i 50 olika båtar upp.

– Det är väl fortfarande den tävling här uppe som är mest känd och har fått mest uppmärksamhet i media. Det har gjorts både tv-program och skrivits i tidningar. Vi har också kunnat locka stora profiler till att vara med, säger Johan Pettersson och fortsätter:

– Från början var det en VM-kvaltävling och det lockade lite folk och vi har alltid haft väldigt bra priser. Sedan är fisket här i Ö-vik väldigt fint. Man får många gäddor – och det finns långa gäddor. De som kommer upp från Stockholm och liknande har tyckt att det är jättebra fiske. De är inte vana att få 50 gäddor på en dag – eller 100 som vissa har fått...

Det är längden som räknas i Pike Challenge och många andra fisketävlingar. Catch and release gäller givetvis, så att gäddorna kan växa på sig och bli ännu större till kommande års tävlingar.

– Den största som tagits upp i tävlingen var på 118 eller 119 centimeter. De hade ingen våg i båten men på bilderna ser den ut att ha vägt runt 13 kilo. Det är en riktig monstergädda, säger Johan Pettersson och Mari Höglund fyller i:

– Det har tagits några "tior" (gäddor över tio kilo) och det är jättekul. Det är inte så vanligt.

I samband med tävlingens början på fredagen finns Allehanda.se på plats i inre hamnen och livesänder. Dels blir det mingel kring starten – men dels får tittarna också följa med ut i en båt och se hur det fungerar "på riktigt" i tävlingen. Det är onekligen en häftig syn när 50 båtar sticker iväg ut till havs på given signal.

Frågan är bara – var ska man fiska för bäst gäddresultat?

– Mycket av fisken står grunt under den här delen av året. I grunda lekvikar och på platser där vitfisk finns ställer sig gäddan ofta för att få ett enkelt skrovmål. Ute i havet står gäddorna på kanske tre decimeter till en meter, medan det är lite både och om man är uppe i sjöarna, i Moälvssystemet och Nätraälven. Där kan de stå både både grunt och i djuphålor, så där är det lite svårare att hitta dem, säger Johan Pettersson.

Tidigare artiklar från Pike Challenge:

Ö-viksduo drog upp sex gäddor på totalt 617 centimeter

Bilderna från Pike Challenge (2015)

Niklas besegrade även sjukdomen

Bildspecial: Stora fiskar på Pike Challenge (2014)

Mer läsning

Annons