Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon spårar länets rovdjur

/
  • Madeleine Dahlin från Gåltjärn extraknäcker som rovdjursinventerare.
  • – Eftersom man är ensam får man försöka tänka först och köra sen, säger Madeleine.

Madeleine Dahlin från Gåltjärn extraknäcker som rovdjursinventerare. Nu gör hon sin tredje säsong och spenderar just nu många timmar på skoter ute i de västernorrländska skogarna.
– Det är ett bra jobb om man gillar att vistas ute i naturen och man får inte vara brydd över att arbeta ensam, säger Madeleine.

Annons

 Lodjur, järv och varg. Det är de rovdjuren som Madeleine Dahlin och de andra inventerarna i länet spårar. Bestånden måste kartläggas för att det ska kunna göras en plan för hur de ska förvaltas.

– Vi är ju så klart inte hundraprocentiga, det är omöjligt. Men vi får en ganska sann bild över hur bestånden ser ut, säger Madeleine.

Lodjuren spåras från början av januari fram till den sista februari. Järven och vargen spåras så länge som det är lämpliga spårningsförhållanden.

Madeleine har ett stort jaktintresse, särskilt gillar hon löshundsjakt på älg. I hundgården står två gråhundar. Det intresset och hennes vana av att vara i skog och mark fick henna att slå till när hon såg en annons om att länsstyrelsen sökte spårare.

– Det kändes som att det skulle kunna vara ett roligt och utmanande jobb.

Även om inte alla dagar innehåller solsken och snöglitter trivs hon med arbetet. Den här vintern har inte varit optimal för spårning, töväder växlat med minusgrader gör det svårt att se spåren.

När de väl är ute blir det för det mesta på skoter. Det är stora ytor som ska täckas. Madeleine visar en karta, där kan man se fullt av svarta linjer som korsar stora delar av länet. Inventerarna kör var för sig, till största del på skogsbilvägar och skoterleder för att täcka så stora områden som möjligt.

– Eftersom man är ensam får man försöka tänka först och köra sen, säger Madeleine.

Just den här dagen är hon ledig från spårningen. Men solen skiner och hon går en sväng runt gården hemma i Gåltjärn med sonen Alfred.

"Spår!", ropar han plötsligt och pekar på marken.

Efter en snabb inspektion konstaterar de att det är räven som varit framme.

Har du sett några spår? Då kan du rapportera in dem online på www.skandobs.se.

Mer läsning

Annons