Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frivilliga snabbt på plats genom automatik

Om du råkar ut för en olycka runt Överturingen, Byberget eller Naggen kan du få hjälp av en frivillig. De är nämligen tre av de byar där frivilliga resurser automatiskt larmas med sms när något händer.
– Det kan vara vid bränder, trafikolyckor, drunkningstillbud eller om någon behöver hjärt- och lungräddning, säger Thomas Åslin, ansvarig för projektet.

I början av 2014 sjösattes projektet, med en telefonlista över de frivilliga som gåt utbildning med Räddningstjänsten Medelpad.

– Det är totalt nio glesbygdsorter som är med i projektet just nu, och målet är att utbilda fem nya områden per år, säger Thomas Åslin, brandinspektör på Räddningstjänsten och ansvarig för projektet.

Om en olycka som de frivilliga resurserna är utbildade för att bistå vid inträffar inom en viss radie från deras ort skickas ett automatiskt meddelande ut till dem.

– Det är inte på något vis meningen att de ska ersätta ambulanspersonal eller så, de är ett komplement. Det ger räddningstjänsten mer tid att hinna till olycksplatsen, säger Thomas Åslin.

Snabb hjälp är totalt avgörande vid situationer när till exempel hjärt- och lungräddning behövs, menar Thomas Åslin.

– Jag tror inte att vi har haft ett enda tillfälle när någon av de frivilliga inte dykt upp, och ofta kommer de säkert fem eller tio minuter före ambulansen, säger han.

Räddningstjänsten utvecklar ett nytt system med telefonlistor, som aktivt kan söka efter en resurs med rätt kunskaper för specifika olyckor.

– Det systemet ska också kunna skicka sms, och om de i telefonlistan gett sitt godkännande kan det lokalisera vilken resurs som är närmast, genom mobiltäckningen. Jag tror stenhårt på det här, säger Thomas Åslin.