Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frosseri, lättja och avund – julen en högtid för nya och gamla dödssynder

Sällan blir de sju dödssynderna så aktuella som kring julhelgerna. Frosseri, lättja och kanske avund. Vi äter så vi storknar, köper julklappar så bankkontot töms. Men nya tider skapar också nya synder – Stefan Einhorn har forskat i vilka.

Tänk på den klassiska historien om julen i fattigstugan, i boken om Emil i Lönneberga. Kommandoran, ett av fattighjonen, tog all korv på julbordet som ordnats för alla i fattigstugan. Emil fångade henne, hon erkände och skämdes. Och visst fick hon ont i magen också för att hon ätit för mycket.

Sensmoralen är tydligt kopplad till en av de sju dödssynderna, frosseri. Synderna nedtecknades för över 1 500 år sedan inom den katolska kyrkan. Men de återkommer fortfarande ofta inom både film, teater, litteratur och reklam.

Förutom frosseri kan julen skapa känslor kopplade till många andra "synder". Stressen och förväntningarna är stora och att allt ska vara klart före julafton...

– Men huvudsakligen är det ju positiva vanor, som att pynta och ge bort presenter. Det finns mycket värre saker som vi ägnar oss åt. En del slutar ge julklappar och pynta men det är egentligen ganska få. Vi har nog blandade känslor, gnäller en del men gör sen samma sak år ut och år in i alla fall, säger läkaren och författaren Stefan Einhorn.

Han har forskat kring dödssynderna och vilka de är idag. I sin bok ”De nya dödssynderna” beskriver han dem.

Varför har vi så svårt att ändra oss?

– Det beror på tre spärrar. För det första är vi inte medvetna själva, som en fanatiker som inte inser att den är fanatiker utan bara tycker att alla andra är idioter. För det andra har vi i regel levt med en egenskap länge och den gav kanske ett visst skydd från början även om den nu är dysfunktionell. Men den har blivit en del av oss och är därför svår att se. För det tredje krävs det, även om du bestämt dig för att ändra på dig, en hel del arbete. Det går inte över en fika.

Vad är det viktigaste du lärde av att skriva boken?

– Mest förvånade det mig att falskhet kom på första plats. Ändå ljuger vi ungefär åtta gånger om dagen.

Han tror att det kan ha att göra med att vårt samhälle bygger på tillit och rämnar om vi inte kan lita på varandra. I hans bok finns även en mindre enkät redovisad om dygderna och på första plats kommer där pålitlighet, motsatsen till falskhet.

Näst sist på listan över våra nya dödssynder, enligt Einhorns forskning, kommer främlingsfientlighet.

– Det är en av de svåraste egenskaperna att ändra, den är så djupt präglad hos oss och grundar sig i rädsla. Främlingsfientlighet kunde vara en tillgång förr när en okänd person kunde utgöra en fara för flocken.

– Med den bakgrunden krävs det ett stort arbete för att komma förbi detta. Men det finns ju avhoppare från till exempel nazister som visat att det går. Att själv motverka detta kan handla om att man tar ett steg för att möta någon från en annan grupp än ens egen.

– Det här handlar om en basal mänsklig egenhet, att höra till, säger Stefan Einhorn.

Han menar att det också finns egenskaper vi alla har, i olika stor utsträckning. Som att vara trångsynt, fördomsfull eller intolerant.

Låt oss gå tillbaka till julen och dess traditioner som växte ur tanken att de som hade mycket skulle dela med sig av sitt överflöd. Och vi brukar dela med oss vid julen och vi skänker mer pengar till välgörenhet i december. Men även julklapparna berör dödssynderna. För mycket, för lite, för snålt, för dyrt eller för fantasilöst...

Alla stressar in i det sista och både barn och vuxna har höga förväntningar.

En del av stressen och förväntningarna kring detta möter Hasse Strömberg, som arbetar på Sälens Högfjällshotell. Han beskriver hur alla kommer stressade och trötta men att lugnet brukar infinna sig på juldagen respektive nyårsdagen.

– Alla stressar in i det sista och både barn och vuxna har höga förväntningar.

Han märker också att familjer inte i vardagen umgås så nära som under dessa storhelger. Det kan vara ovant, säger han, som arbetat 18 år i restaurangen men nu sedan tre år med kvaliteten på hotellet och även är ansvarig för hotellets VIP-gäster och stamgäster.

– Men spänningen brukar släppa till juldagen och frid och fröjd infinner sig. Många är ute i skidspår eller backar och umgås med varandra.

Jag tror att folk vill känna igen sig. Det skapar en trygghet.

Han tycker inte julen har förändrats mycket, hotellet värnar också sina traditioner noga och julgranen står på samma ställe.

– Jag tror att folk vill känna igen sig. Det skapar en trygghet. Men en sak har förändrats helt på 20 år, förr satt alla barn och såg Kalle Anka klockan tre på julafton. Nu för tiden är det bara föräldrarna som sitter där.

Många verkar mer medvetna av vad de äter numera, hur märks det?

– Folk pratar nog mycket om hur medvetna de är men det märks inte här. Det räcker ju att gå till sig själv, när man ser något gott vill man ju ha det. Och julafton är ju en frossardag av tradition.

Han berättar om många glada och tacksamma människor han mött genom åren men efter en stund kommer han in på det han tycker vi kan kalla en dödssynd:

– Det är när föräldrarna dricker för mycket. Oftast är det väl pappan men det märks så väl. Familjerna tystnar. Jag tycker nog att det beteendet är en dödssynd, det är hemskt att se, säger Hasse Strömberg.

Text: Jane af Sandeberg

 

De sju dödssynderna

Högmod

Girighet

Lust - vällust

Avund

Frosseri

Vrede

Lättja

 

De sju dygderna

Ödmjukhet

Generositet

Kyskhet

Medmänsklighet

Måttfullhet

Tålamod

Flit

De nya dödssynderna

enligt Stefan Einhorns forskning med underlag i enkäter, djupintervjuer och en expertpanel, rankade i ordning där nummer 1 är värst.

1. Falskhet

2. Hat

3. Hänsynslöshet

4. Översitteri

5. Trångsynthet

6. Främlingsfientlighet

7. Girighet

 

I boken ”De dödssynderna - Våra mörkaste sidor och hur vi kan hantera dem” beskrivs de djupare och hur vi kan förändra dem. Utgiven på Månpocket och Bokförlaget Forum.