Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fruktpiller inget säkert bullerskydd

Ungdomar varnas för att köpa piller med antioxidanter som uppges skydda mot hörselskador från högljudd musik.
Det är inte säkert att pillren hjälper, om man inte är en råtta. Det är bättre att sänka volymen.

Försök på råttor har visat att antioxidanter, främst C- och E-vitaminer som finns till exempel i frukt, minskar risken att drabbas av en hörselskada. Att denna kunskap blivit spridd har gett oönskade effekter.

– På internet säljs tabletter med antioxidanter som sägs skydda mot hörselskador. Ungdomar köper dem innan de går på diskotek eller liknande, och tror att de inte ska skadas av musik på väldigt hög volym. Men det finns inga bevis för att antioxidanter har en sådan effekt på människor, säger Elina Mäki-Torkko, överläkare på Linköpings universitetssjukhus, som på fredagen ledde ett symposium om hörsel på läkarstämman i Göteborg.

Att äta ett äpple eller två före besöket på en konsert eller rockklubb hjälper inte heller. Om antioxidanter har någon effekt på människor i detta sammanhang, är det snarare en mer varaktigt vitaminrik diet som ger resultat.

När det handlar om högljudd musik finns bara ett säkert sätt att förebygga hörselskador.

– Sänk volymen, uppmanar Per-Inge Carlsson, överläkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

Ett krux med hypotesen om antioxidanters effekt är att den inte kan testas på människor.

– Vi kan inte utsätta försökspersoner för hälsofarligt buller och se om de tar skada, framhåller Carlsson.

Däremot vet man att människor är olika känsliga för buller. Ärftliga DNA-faktorer har betydelse. Dessutom löper både rökare och personer med hjärt- och kärlsjukdomar högre risk att drabbas av hörselskador. I det sistnämnda fallet vet man inte varför. Rökning leder däremot till flera bevisat negativa effekter av nikotin och andra ämnen på olika delar av örat.

Man vet också att personer med kombinationer av flera riskfaktorer drabbas av hörselskador i betydligt högre utsträckning än de som inte berörs av någon riskfaktor.