Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart i backen

Vettenbacken i Liden lockar vuxna och barn som gillar utförsåkning och i dagsläget sköts den helt ideellt. Utan lokalbefolkningens engagemang skulle utförsåkningen inte fungera.

Men det är inte helt problemfritt konstaterar Roy Resare, ordförande i föreningen som sköter backen.

– Vi har ett ganska torrt och kallt klimat i inlandet, säger han. Det blir inte så mycket nederbörd som efter kusten.

En snökanon står högt upp på önskelistan för att kunna kompensera den uteblivna nederbörden. I dag så måste man helt förlita sig på natursnön. Och eftersom det inte kommit så mycket snö så har man inte kunnat öppna hela slalombacken.

– Det är inte ens hälften så mycket snö här som efter kusten, säger Hans-Erik Jonsson, som var i den öppna delen med övriga familjen. Vi är ofta här men den här säsongen har det bara varit öppet tre helger.

Ansvarig för att allt skulle fungera under söndagen var Jonas Carlsson. Han bedömer att det brukar komma mellan 20 till 30 personer varje gång det är öppet.

– Nu är det bara den lilla backen som det går att åka i, säger han. Det är för lite snö i stora backen så den går inte att pista.

Han liksom Hans-Erik Jonsson tror att det skulle vara betydligt fler som åkte om hela hanget hade varit öppet.

– Den delen som nu används är bra för barn och nybörjare, säger Jonas Carlsson. Däremot när man blivit lite säkrare så vill nog många åka i större backar.

Roy Resare berättar att det handlar om Sundsvallsregionens äldsta slalombacke. Några tävlingar körs inte längre.

– Men under 1960-talet så arrangerades det Kalle Anka cup tävlingar, säger han. Numera så är det framförallt en familjebacke.

När både övre och under delen är i drift finns en naturlig hylla i mitten där föräldrar kan sitta under ett vinskydd och även göra upp eld. Allt för att höja mysnivån. Utsikten från Vättaberget där backen ligger är vacker.

Och för den som vill provåka men inte har några skidor finns en lösning.

– Vi har fått skidor som gåvor från privatpersoner och kan låna ut dessa om någon vill åka, säger Jonas Carlsson.