Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart med musik och konst vid Dellen

Musik vid Dellen: The Korros ensemble, Dancing in circles m m
Bjuråkers kyrka, Iggesunds jernverk m m

Kulturreservatet Västeräng i Delsbo, en av tusentalet välbevarade hälsingegårdar, var startpunkt för Musik vid Dellen. Två dagar senare, den första juli, utsågs sju gårdar med praktfullt målade festsalar till världsarv av Unesco. Norrländsk bondekultur står nu på samma lista som Egyptens pyramider och Malis hotade moskéer i Timbuktu.

Den första söndagen i juli är alltid Delsbostämmans dag. Att musikveckorna inte längre invigs på Avholmsberget kan vara rimligt just i år när stämman fyller 60 år, även om många nog saknar det sommarnattens leende som utsikten gav, när Walter Ramsbys kohorn förr ljöd över Dellen.

Thomas von Wachenfeldt från Gränsfors spelade i år på invigningen och fortsatte under Dansnatta på Forngården. Där fanns också Nordanstigs ungdomslag. Att folkkulturen inte bara är museal, det bevisar ungdomarna under musikveckornas stämmor, inte minst på söndagens tävling om titeln bästa spelmanslag. Bollnäsbygdens fick i år ta över vandringspriset från Järvsölaget. Polskor och schottisar är vårt immateriella kulturarv som också borde skyddas!

Norrbo hembygdsförening kapade i år äntligen åt sig en egen utökad festhelg 4-8 juli med hembygdsrock, spelkurser och dansverkstad, i stället för att klämma in sin folkfest den lördag då alla är på förstämma i Delsbo. Hälsingehambon försvann, men Norrbo vann!

Musik vid Dellen har ett extremt blandat program och man får välja sina godbitar. En höjdpunkt var konserten i Bjuråkers kyrka 3/7 med The Korros Ensemble: tvärflöjt, klarinett och harpa. Eliza Marshall, Nicholas Ellis och Camilla Pay har gått Royal Academy of Music och spelat i Korros sen 2001.

Vad gör en konsert perfekt? Musikalisk professionalitet är grunden, men de bästa artisterna är de som vågar vara personliga och kan visa sin musikglädje även i ord. Många gick hem med musikernas avslappnade leenden i minnet och funderade vidare på Nicholas Ellis absoluta favorit, Sir Arnold Bax (1883-1953). Om Nicholas kan älska engelsmannens irländska dimma och havsbrus, kanske vi också kan?

Bax "Elegiac Trio" finns med på deras CD och skrevs till minnet av poeten Padraic Pearse, avrättad med fjorton andra aktivister efter det irländska påskupproret 1916. Dödsstraffet ledde till att det nationalistiska partiet Sinn Féin fick stort folkligt stöd i nästa val.

Harpisten Camilla Pay visade harpan både som orkester och som ett innerligt soloinstrument. I Hector Villa Lobos originalarrangemang Chorus Nr 2 pressas instrumenten till det yttersta. Många verk var annars transkriberade för trion av Ellis själv, som en lättlyssnad Haydnsonat.

Konstnären och filmaren Nils Olof Hedenskog, en av cineasterna i Stocka, har intagit Iggesunds Jernverk med fotoserien Creeping in Circles som gjort succé på Fotografiska i Stockholm. Industrimiljön är ju inte lätt att få något sagt i, men Hedenskogs och Joakim Brolins bilder har en lysande kraft. I helgen fick utställningen en fortsättning genom dans: Dancing in Circles av koreografen Åsa N. Åström med musik/ljud av Hedenskog och Jon Allan.

Dansarna Anna Ehnberg och Oskar Frisk, före detta norrdansare, rörde sig i en uppritad cirkel omgivna av djupt mörker. Fotografierna har skapats genom en långtidsregistrering av krypande människor med pannlampor, och varje bild är en fascinerande händelse. Dansarna i sin tur var del av mörkret, iklädda heltäckande, svarta trikåer. Ibland ritade de i luften med lampor. När våra ögon skapat en form, var den faktiskt redan borta och nästa på väg.

Det var också något (ofrivilligt?) komiskt över dessa maskerade iprenfigurer som jagade och undvek varann, till samplade ljud av andfåddhet och brus från folkmyller, men de öppnade sina dräkter och blev individer. Så formades en föränderlig bild av rädsla och förväntan, hinder och möjligheter.

Andra aktens dans i långa kjolar med cirkelmönster kändes onödigt anpassad till konstverkens cirkelformer, utom i en kort sekvens när dansarna lade ihop sina kjolar till en fin fjäril. Jag hoppas att föreställningen tas på turné och inte bara blir en tvådagarsslända. Utställningen pågår dock till 12 augusti.