Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full flygtrafik från Bangkok igen

Tusentals strandade resenärer fick äntligen ge sig av när Bangkoks internationella flygplats återtog full kapacitet på fredagen.
Men den politiska oron i landet består, inte minst eftersom kungen är krasslig.

En ceremoni med dockteater och klassisk dans återöppnade officiellt Suvarnabhumiflygplatsen på fredagen, två dagar efter att ockupanterna från Folkalliansen för demokrati (PAD) gett sig av. Men många flygbolag rapporterade stora förseningar i tumultet när flygplatsen drog igång igen.

Regeringskritiska PAD:s åtta dagar långa ockupation av Suvarnabhumi och inrikesflygplatsen Don Mueang kostade miljardtals dollar och gjorde att närmare 350 000 resenärer blev fast i Thailand.

Men trots att läget vid flygplatsen lugnat sig återvände inte det politiska lugnet till Thailand. Detta eftersom landets mycket vördade kung Bhumibol Adulyadej uteblev från firandet av sin 81-årsdag. Kungen lät i torsdags sin son, kronprins Varjiralongkorn, hålla det traditionella radiotalet kvällen före hans födelsedag. Sonen sade att fadern var ”lite sjuk”.

Detta gjorde många thailändare besvikna, eftersom de hade hoppats på att kungen skulle ge stöd och vägledning i en orolig tid.

PAD har ockuperat regeringskansliet i Bangkok sedan i augusti. Rörelsen fick förvisso igenom ett av sina krav när landets konstitutionsdomstol tidigare i veckan upplöste regeringspartiet PPP och förbjöd premiärminister Somchai Wongsawat att verka politiskt i fem år med hänvisning till valfusk – men Thailands politiska framtid är ännu oviss.