Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullsatt när föreningar fick diskutera idrott och integration

Flyktingkrisen engagerar.
Västernorrlands idrottsförbund bjöd in till diskussion om idrott och integration.
Gensvaret från klubbarna blev stort.
– Det kom dubbelt så många jämfört med vad vi hade trott, säger Ingela Asplund.
– Ett intressant ämne som ligger i tiden, säger Västernorrlands innebandyförbunds ordförande Tomas Lindberg.

Annons

Under hösten har det rapporterats mycket om den rådande flyktingkrisen i Europa och att antalet människor på flykt som söker sig till Sverige har ökat dramatiskt under de senaste månaderna.

Det ställer nya krav på Sveriges kommuner och samhället i stort – och det ger nya möjligheter för landets idrottsföreningar att locka nya aktiva till sina verksamheter och samtidigt bidra med att underlätta integrationen.

På onsdagen hade Västernorrlands idrottsförbund bjudit in föreningar för att diskutera denna framtidsfråga. Föreläsare var profilen Patrik Andersson som ligger bakom det uppmärksammade somaliska bandylandslaget från Borlänge och som hade också en stor del i Fredrik Wikingsson och Filip Hammars succéfilm Trevligt Folk.

– Det var bra uppslutning och en intresserad målgrupp som ställde många bra frågor. Det kan finnas en frustration på många håll för att man inte vet hur man ska hantera det här arbetet och då kan det behövas någon som inspirerar klubbarna, säger Patrik Andersson.

– Han var riktigt bra, vilken berättare, säger KFUM Kometernas Lennart Brännström och fortsätter:

– Vi skulle kunna få många att upptäcka simningen, men det stora problemet för oss är att det inte fins tillräckligt med plats i bassängerna. Det är en fråga för kommunen, men vi skulle vilja hjälpa till ännu mer.

Han var en av de närmare 60 representanter från länets föreningar som dök upp på inspirationskvällen.

– Det är roligt att så många ville komma och att det inte bara är från klubbar i Sundsvall, säger Ingela Asplund från Västernorrlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

– Det här visar att det är många som vill jobba med det här och det görs redan mycket ute i föreningarna. Svårigheten kan vara att få det att fungera hela vägen och lära nyanlända hur idrottsstrukturen ser ut i Sverige där även föräldrar förväntas engagera sig i idrotten, säger Asplund.

Under 2015 får idrotten 32 miljoner kronor från staten för att arbeta med integration. Av dessa går 1,1 miljoner till Västernorrland, pengar som fortfarande inte är slut och som föreningar kan söka bidrag från.

Nästa år ökar det totala anslaget från regeringen till det dubbla, 64 miljoner, men det är inte helt klart hur pengarna ska fördelas. Oavsett så innebär det stora och nya möjligheter för idrottsföreningar att starta projekt och aktiviteter för nyanlända och asylsökande.

Trehörningsjö IF har redan flera nyanlända och asylsökande i sin verksamhet och klubben är med i en samverksansgrupp i byn med bland annat Svenska Kyrkan och PRO.

– Vi bor i ett litet samhälle med många asylsökande och det kommer många till oss, men flera försvinner också ganska snabbt. Vi vill diskutera och prata om hur man hanterar det och hur man ska jobba för att ta hand om de nya som kommer in, säger Ulla Hägglund som är ordförande i föreningen.

– De flesta är intresserade av fotboll hos oss, men nu pratar vi om att satsa på att få fler att prova skidor i vinter, säger Hägglund.