Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt fokus på ridskolehästen – inspirationsdag i Timrå

Ridskolehästen har länge kommit i skymundan av tävlingshästen.
Därför arrangerade Timrå hästsportförening och Agria djurförsäkring en inspirationsdag för ridskolelärare.
– Det är viktigt att både ryttaren och hästen är i balans, säger Maria Molander.

Annons

Maria har varit ridskolechef hos Timrå hästsportförening i drygt tio år. Hon pratar varmt om ridskolehästen och vikten av att vårda och sköta om den för att den ska ha en lång och frisk karriär i ridhuset.

Inspirationsdagen började med en föreläsning med temat Lektionshästen, hållbarhet och exteriör, av veterinären Karl Henrik Heimdal.

– Föreläsningen var jättebra, Karl Henrik är otroligt duktig, säger Maria.

Enligt henne är ridskolehästen, till skillnad från tävlingshästen, en bristvara i landet.

Att köpa svenska hästar är nästan omöjligt eftersom det genom åren avlats fram så mycket tävlingshästar.

– Det är ett problem, förr fanns det fler bashästar som lämpade sig för ridskoleverksamhet. Nu är svenska hästar så otroligt dyra och ofta framavlade vinnarskallar. Man pratar om att det måste till en avel för ridskolehästar och det har det pratats om i flera år.

Den i branschen välkända A-tränaren Gunilla Byström använde ridskolans hästar, och ridelever från Realgymnasiet i Sundsvall för att visa tillresta ridlärare hur man rider balanserat och skonsamt, allt för hästens välmående och uthållighet.

– För att bedriva en hållbar verksamhet måste man lära sig hur man ska lära ut för att det ska bli så bra som möjligt för både häst och elev. Ridlärarna måste dra åt samma håll så att hästen vet vad den ska göra, säger Maria Molander.

Fanny-Louise Skantz och Camilla Granberg har åkt den långa vägen från Örnsköldsvik för att förkovra sig. De är båda ridlärare i Örnsköldsviksortens ryttarklubb.

– Teorin var intressant, den handlade om hästens exteriör och skillnaden mellan ridskolehäst och sporthäst, säger Fanny-Louise.