Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt ös med rutinerade tjejer

Hotell Södra Berget, (fredag) Lill-Babs, Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson

På 60-talet rörde piratsändaren Radio Nord om i etergrytan. Den var ett bombnedslag i folkhemmet. Radio Nords program innehöll nyheter, reklam, populärmusik med topplistor. Från mars 1961 till och med juni 1962 strömmade musiken ut från båten Bon Jour och bland de populäraste artisterna som spelades ofta var Lill-Babs, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. Nu är de här välrenommerade scenartisterna ute på turné för att hylla Radio Nord.

I väntan på att den utsålda showen skulle starta fick vi höra olika reklaminslag och låtar från originalsändningarna. Jan Kotschack, son till grundaren av piratradion, gav också en kortfattad bakgrund om hur det startade och slutade. Hela storyn finns i boken, Stick iväg, Jack!. Därefter var det dags för de spralliga tjejerna, Lill-Babs, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson att inta scenen. De hade perfekt uppbackning av Bennet Fagerlunds Trio med Bennet själv på keyboard, Mats Englund bas och Lasse Persson trummor.

Som sig bör sjöng tjejerna Radio Nords signaturmelodi som i original heter By By Blackbird. Sedan var det bara att luta sig bakåt för en nostalgisk resa som inte lär sluta än på långa vägar.

Lill-Babs, Siwan och Ann-Louise har ju varit med så länge i nöjesbranschen att de kan räknas till institutioner. Med glimten i ögat skojade de också om sin ålder och gav varandra små pikar. Och mellan sångnumren bjöds vi på småtrevligt mellansnack. En sak var då säker, det var inga tanter som underhöll oss utan tre rappa tjejer som höll igång på ett sätt som måste ha gjort många gröna av avund. De bjöds oss på en kavalkad av deras många stora hitlåtar. Vi fick också höra Ann-Louise i ett imitationsnummer, skrivet av Bosse Parnevik, där hon på kornet lät som Birgit Nilsson, Lena Nyman, Ulla Sallert, Liv Ullman och Siv Ericks. Lill-Babs bjöd på sitt sedvanliga rock´n' roll-medley som alltid sätter fart på livsandarna.

Kvällens höjdare var när alla tre bjöd på ett potpurri ur var och ens sångskatt. Låtar som, Den som glad är, Man är den man är, Vita rosor från Aten, Jazzbacillen, Klas-Göran, Som en gummiboll, Arvid och många många fler. Till melodin Tunna skivor, med nyskriven text sjöng trion Det ska va mogna kvinnor vilket naturligtvis syftade på dem själva. Det är bara ett fel när man har så här trevligt, tiden går så fort. De hade gärna fått fortsätta kvällen ut. Tack för den härligt svängiga och livsbejakande showen!