Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullträff för Amanda

Skyttetävlingen Kubenknäppen är lika pålitlig som många andra traditioner i december. Till exempel tomten.
– Det är alltid den här helgen. Det har varit så i alla världens tider, säger Kristoffer Magnusson från arrangörsklubben Kubikenborgs USKF.

Det massmediala intresset kring skytte har fått ett uppsving den senaste tiden. Förra veckan fick sportskytten Jonas Jacobsson bragdguldet.

– Intresset varierar men OS-framgångar märks för oss. Och ett bragdguld gör förstås inte saken sämre. Paralympics hjälper att trigga oss också, säger Kristoffer Magnusson.

I går samlades ett 80-tal skyttar i Tingsta skyttehall i Nolby. Utanför sken solen och det var vinterns vackraste dag – nere i katakomberna var det ingen som tänkte på det.

Det var fullt fokus på måltavlan som gällde.

Och just fokus är ett måste för att en skytt ska bli bra.

– Alla kan bli bra men man måste kunna behärska sig, hålla sig lugn och koncentrerad. Mycket är mentalt, säger Magnusson som inledde sin skyttekarriär när han var sex och ett halvt år gammal.

– Vi har alla åldrar här. Från sjuåringar till … Ja, så länge du är pigg och vill skjuta kan du skjuta, säger Kristoffer Magnusson.

En som började karriären tidigt var Amanda Sandström. Nu är hon 12 år gammal och redan en skarpskytt.

I går sköt hon 40 skott från tio meter med sitt luftgevär.

Resultatet?

400 poäng efter att samtliga skott suttit mitt i prick.

– För att jag tycker att det är kul, säger Amanda som tränar ett par gånger i veckan. Och så skjuter hon hagelbössa tillsammans med sin pappa också.

I Amandas klass skjuter de tävlande alltså 40 skott under en timme och en kvart. Tiden får man disponera som man vill. Vissa är klara tidigt, andra håller ut in i det längsta.

Prickskytten Amanda är klar tidigt.

– Jag brukar skjuta ganska snabbt, säger hon.

På den avslutande frågan är svaret kort, koncist och konkret. Mitt i prick helt enkelt.

– Bäst.