Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullträff för kraftprovet Ragunda 100 Miles – 16 mil på mountainbike: "Jag blir rörd"

Premiärupplagan av Ragunda 100 Miles, Sverige tuffaste mountainbikelopp, blev riktigt lyckad – trots stormen. De nära 100 deltagarna i 16-milaloppet öste beröm över arrangemanget. "Det här en kanongrej. Det tyckte alla, trots det var dåligt väder", säger tävlingsledaren Flemming Petersen.

Annons

Se även: Frieri vid målgången av Ragunda 100 miles – segrarpar från Njurunda blir bröllopspar

Loppet var tufft på redan på förhand med 16 mil i tuff kupering runt i Ragundadalen. De nära 100 deltagarna skulle ta sig uppför 2 300 höjdmeter innan de nådde målet på Trätojordsbacken i Hammarstrand.

När sedan vädergudarna var på dåligt humör och bjöd på kraftig blåst med stormbyar så blev loppet, som startade redan klockan 6 på lördagsmorgonen, ännu tuffare.

– Vid 9-tiden var beredd att blåsa av allt. Men alla tyckte att vi skulle köra vidare och det verkar ju gått bra, säger Flemming Petersen, ovetande om sin ordvits.

Massor av ideell kraft från arrangörsstaben och folk ute i byarna som loppet passerade, gjorde att loppet kunde genomföras, bland annat genom att stormfälld skog röjdes undan.

– Det var nu på slutet som jag fick höra om ett träd över banan på ett ställe, som vi inte kunde få undan. Men det var inte så många kvar och det gick att passera, säger Flemming Petersen.

De snabbaste runt den tuffa banan var i duoklassen där Jan Åhlin och Kristoffer Ståhl, från Alnö, vann på 7.05.03 efter att ha hjälpdragit varandra.

Tomas Karlberg, Njurunda, vann herrsoloklassen på 7.20.31 och hans sambo och blivande fru (se tv-inlaget om frieriet efter målgång här) Maria Carlsson damsoloklassen på 8.19.37.

Ett gott dagsverke alltså. Och merparten av deltagarna kämpade på ännu längre. Men alla med gott omdöme om premiärtävlingen.

– Det var jättebra. Aldrig någon tvekan någonstans under de 16 milen om vart man skulle åka, och det var jättemycket folk ute vid stationerna i byarna och hejade på. Det här hoppas jag definitivt att det återkommer, säger Jens Blixth, Östersunds CK, som ändå haft en extra tuff resa.

Han var med i täten från början, men åkte på två punkteringar.

– Då gick luften ur mig, säger Blixth och späder på ordvitsandet.

Han fick efter många om och men hjälp med nya slangar av en deltagare som brutit och kunde slutföra loppet.

Och vid mål var Jens Blixth inte ensam om att berömma tävlingen.

– Fantastiskt. Jag blir rörd nästan av alla positiva människor. Alla funktionärer som ställt upp och av all positiv feedback jag fått av samtliga åkare jag pratat med, säger Flemming Petersen, som säger att arrangerande klubben Hammarstrands XC ska utvärdera premiären, men att han gärna ser en fortsättning:

– Min förhoppning är att det här kan växa och bli ännu större, kanske med 200 eller till och med 300 deltagare.