Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funktionshindrade verkar vara andra klassens medborgare för kyrkan – varför får jag inte möjlighet att rösta?

Den 17 september är det kyrkoval. Eva Nordung Byström Biskop i Svenska kyrkan, Härnösands stift skriver i en debattartikel om hur viktigt det är att lägga sin röst i detta val.

Läs debattinlägget här: Biskopen: Ta ditt medlemskap på allvar – en utebliven röst kan leda till oönskad utveckling

Önskvärt då att man bereder möjlighet för alla att kunna rösta i detta val. Så är det tyvärr inte. Förr i tiden när det var val så var det vanligt att man tillhandahöll valskjuts för behövande. Eftersom jag själv är rörelsehindrad och synskadad så skulle detta passa mig. När jag då erhöll mitt röstkort ringde jag direkt valmyndigheten för att fråga om dessa möjligheter. Svarade gjorde någon ung kvinna som var helt oförstående och aldrig hade hört talas om att sådant skulle kunna behövas. Hon hänvisade mig till min lokala församling i Timrå. Jag försökte ringa dem men det var inte det lättaste eftersom de hade stängt. När jag fick tag i dem var de även helt obekanta med begreppet valskjuts. De lovade att föra frågan vidare till någon som var chef och som skulle höra av sig till mig. Efter att ha väntat i 14 dagar utan att någon hört av sig ringde jag församlingen i måndags och de sa att de skulle höra av sig men valet närmar sig. När jag pratade med dem så hänvisade de till möjligheten med förtidsröstning i lokaler som ligger lika illa till. Att rösta med ombud finns också, sa man. Jag talade då om för dem att jag har ingen som kan vara ombud eftersom den mesta personal som jag träffar är sjukvårdspersonal.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Eftersom valet nu är så nära och ingen hört av sig är det nog bara att ställa in på att jag inte kan utnyttja min demokratiska möjlighet att kunna rösta! Såvida man inte i sista stund erbjuder mig en möjlighet med valskjuts. Visst skulle jag kunna använda färdtjänsten för att ta mig dit men för det första är inte detta gratis och dessutom förknippat med långa väntetider för tillbakaresan och en massa extra värk.

Jag har hört talas om att man till högmässor i kyrkan med flera aktiviteter ofta har något som kallas kyrkskjuts. Jag har aldrig utnyttjat denna möjlighet men det verkar viktigare för kyrkan att få sådana besök. Att hjälpa behövande till möjligheten att rösta i kyrkovalet är inget som intresserar kyrkan. Vi som är handikappade är i kyrkans ögon tydligen andra klassens medborgare som man inte vill ha med i röstlokalen, som jag tolkar det. Märkligt att kyrkan har den inställningen.

Så till biskopen vill jag framföra frågan om när kyrkan skall börja handla själv som man lär. Runt om i Sverige finns det massvis av äldre, ensamma och handikappade. Det borde vara en självklarhet för kyrkan att bry sig om dem och underlätta deras möjlighet att få rösta. Att detta förekommer att det i Sverige finns människor som inte kan ta sig till röstningslokalen, förtidsrösta eller använda någon form av ombud verkar för Svenska kyrkan vara en total nyhet. Vilket samhälle lever vi i dag där det för ansvariga verkar vara en nyhet att det finns hjälpbehövande människor som arbetat hela sitt liv?

Bengt-Göran Norlin

Läs även:

Gör din plikt och stå över den feges strategi

Kyrkan ska vara avgiftsfri för barn och ungdomar

Tänk till innan du lägger din röst – är kandidaterna ens troende?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel