Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra finalister utsedda – var med och rösta fram Årets KÖNG 2020!

Artikel 3 av 4
Årets Köng 2020
Visa alla artiklar

Heja Sundsvall och Sundsvalls Tidning fick in närmare 100 nomineringar till KÖNG 2020.
Här är juryns fyra finalister. Var med och påverka – vem tycker du är Årets Köng 2020?
Längre ner på den här sidan kan du läsa mer om Jenny, Lennart, Lisa och Thomas och sedan lägga din röst i formuläret.

Vi bad er nominera Sundsvalls köngar – nu har juryn tagit ut fyra finalister. Nu är det er tur igen att rösta på din favorit. Köngen kommer preliminärt att krönas i samband med Sundsvall Bjuder på Stora torget den 14 juli.

Du som röstar är med och tävlar om ett presentkort på 1 000 kronor från In-gallerian eller Birsta City. Du kan bara rösta en gång! Vi vill ha din röst senast måndagen den 1 juni.

Läs om de fyra finalisterna – här är de:

Lennart Lummi

Lennart var en hyllad bandystjärna i Selånger under klubbens storhetstid. Efter att närapå ha bränt ut sig helt i den civila karriären tog han ett steg tillbaka och blev tränare för fotbollstjejer i Nacksta och Bredsand.

Nu kämpar han på heltid för ökad integration och gläds när tjejer med utländsk bakgrund tar sig vidare till högskola och universitet, eller blir ledare i klubben.

– Han välkomnar våra nysvenskar till Sundsvall och hjälper flickor och deras föräldrar via fotbollsträning att bli bra medborgare. Förutom fotboll så hjälper han också till med andra frågor och problem. Lennart är deras trygghet och vän, skriver Lena Gäfvert som nominerat honom.

Som KÖNG 2020 skulle Lennart vilja påverka samhället till att bli mer inkluderande även digitalt, alltför många står utan möjligheter att använda tekniken.

Thomas Lundmark

Thomas är snickaren och punkaren som sadlade om och blev undersköterska i Njurundas hemtjänst. Där har han blivit känd som en mycket engagerad medarbetare som älskar sitt jobb.

– Thomas är en god ambassadör för all personal inom hemtjänsten och påtalar ofta i sociala medier vilket fantastiskt jobb han har. Han har en god relation till sina brukare, och arbetar alltid efter att se till att de är trygga och får rätt omvårdnad. Han lyfter gärna fram den yrkesstolthet som han och hans kollegor i äldreomsorgen känner, och skapar på detta sätt motivation hos många, skriver Thomas tidigare chef, Helena Berg som nominerat honom tillsammans med Christer Jonasson.

Som KÖNG 2020 skulle Thomas vilja påverka beslutsfattare så att större resurser läggs på att utveckla vård och omsorg, inte minst så att fler anställda ska ha utbildning.

Jenny Freéd

Jenny som bor på Alnö är en stark inspiratör i sociala medier, och ger kraft och energi till tiotusentals följare. Men en del av hennes egen historia är mörk och innehåller depression och självmordstankar. Att kämpa sig ur det och börja må bra, har gjort att hon nu kan stötta andra.

– Jenny inspirerar kvinnor eller egentligen alla till att man ska tro på sig själv! Hon inspirerar till träning och psykiskt välmående. Hennes positiva känsla finns både i verkliga livet i den butik hon jobbar i men även på sin Instagram. Jag nominerar henne för att hon får mig att må bra. Det är så viktigt att göra det i denna tid. Hon är viktig för Sundsvall men även för hela landet, skriver 20-åriga Emilia Carlberg som nominerat Jenny.

Som KÖNG 2020 skulle Jenny vilja påverka samhället mot att bli mer öppet och motverka ensamhet och psykisk ohälsa.

Lisa Sällvin

Lisa är tekniknörden som tröttnade på att det nästan bara är män som får ägna sig helhjärtat åt it och teknik. Då startade hon teknikklubben Geek Girl i Sundsvall, som inspirerar unga tjejer att bygga prylar, återvinna, skapa innovationer och samarbeta. Målet är att tjejerna ska få stort självförtroende inom teknik och ge sig ut i yrkeslivet för att förändra världen. Om fler tjejer är med och driver digitaliseringen kan planeten bli mer hållbar och räddas, är Lisas tumregel. 

– Hon är engagerad och ökar teknikintresset hos unga. Lisa är en framtidskämpe, en feminist, en cykelfrämjare och har ett grönt tänk i allt hon gör. Alltid villig att hjälpa till och dela idéer, skriver Sofie Pettersson som nominerat Lisa.

Som KÖNG 2020 skulle Lisa vilja rädda Kulturskolan och utöka den med teknikinnehåll samt satsa mer på cykling i Sundsvall.