Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra toppchefer bort från landstinget – därför lämnar de

Vårdområdesdirektör Karin Rapp liknar Sundsvalls sjukhus vid ett stort fartyg som det är svårt att ändra fart och färdriktning på.
Men nu överger hon och många andra kaptener landstingsskeppet.

Det står massa sopsäckar uppställda inne på ett kontor på andra våningen inne i det enorma sjukhusskrovet i Sundsvall. Karin Rapp håller på att städar ur sin väl tilltagna kabyss och gör sin sista arbetsdag på landstinget den sista juni.

Hon och Anders Nelvig är landstingets två vårdområdesdirektörer för opererande respektive medicin, men i och med den nya länsklinikorganisationen försvinner de här chefspositionerna.

61-årige Rapp går i pension och Nelvig tar lejdaren och återvänder till en överläkartjänst vid geriatriken.

Ovanför sig i officersmässen har de förvaltningschefen för specialistvården Margareta Berglund Rödén.

Och även Rödén meddelade att hon lämnar över rodret i höst.

Den fjärde höge vårdchefen är 65-årige primärvårdsdirektören Markus Kallioinen. Och givetvis försvinner även han i väg under den stormande vattenytan likt en pensionerad ubåtskapten.

– Utifrån sett kan jag förstå att det här ser konstigt ut, men när det gäller vårdområdesdirektörsfunktionerna så försvinner de och det har ingenting med personerna att göra utan det handlar om en ny ledningsorganisation. Sen att förvaltningschefen slutar är en annan fråga och det har Margareta redan svarat på, säger Karin Rapp.

Läget i landstinget inför sommaren har av många i förväg beskrivits i mycket bekymrade ordalag. Och när sommarsemestrarna startade hade Sundsvalls sjukhus ofattbara 46 stycken överbeläggningar. Oron var med andra ord högst befogad.

Hur känner du inför sommaren?

– Den här sommaren känns extra utmanande, eftersom vi har något fler vårdplatser stängda i år jämfört med i fjol, säger Karin Rapp.

Menar du att du känner oro?

– Det är klart att man känner oro. Varje sommar känner man oro för hur sommaren ska bli. Samtidigt är första semesterperioden nästan alltid besvärligast. Nu har vi haft färre vårdplatser öppna än innan vi gick ner i sommarneddragning. Det är lite svårt att ställa om för det här är som ett jättestort fartyg som dunkar på. Och nu ska vi ner i en lägre takt och det är besvärligt, säger Karin Rapp.

Du liknar landstinget vid ett fartyg, är det en båt i sjönöd?

– Nej, den är inte i sjönöd, säger Rapp.

Att 25 av 34 narkossjuksköterskor säger upp sig på Sundsvalls sjukhus tycker hon innebär "ett oerhört besvärligt läge".

– Men jag vill inte kalla det massuppsägningar. Det är besvärligt när såna här grupper säger upp sig, men det är nog den verklighet vi får leva med. Det här är definitivt ingenting specifikt för Västernorrland, säger Karin Rapp.

När landstinget går in i en ny organisation med länskliniker finns det samtidigt en oro på många håll att länsklinikcheferna kommer längre bort från vårdpersonalen på golvet.

– Det finns en uppenbar risk att medarbetarna upplever det så, för de här länsklinikcheferna kommer ju ha verksamhet på tre orter. Det gör att de inte kommer vara lika synliga på det sjukhus där de har varit tidigare, säger Rapp.

Vilket ansvar har du som en av landstingets högsta tjänstemän för landstingets problem?

– Det har varit tråkigt att se utvecklingen i Sundsvall med en neddragning av den planerade verksamheten. Det har varit oerhört tråkigt att vi inte har kunnat bemanna upp våra vårdplatser. Det är klart att jag måste ta ett ansvar för att vi inte har kunnat göra det, säger Rapp.

När det gäller känslan att sluta säger hon att den är dubbelbottnad. Hon berättar att hon under en längre tid varit inställd på att sluta sommaren 2015 och att hon nu går in i en ny fas i livet.

– Sen känner man alltid ett vemod, eftersom jag har känt ett stort engagemang.